Zbog Hrvatske EU planira uvesti vize za Amerikance

Foto: 123rf, Hina

EUROPSKA KOMISIJA u utorak će odlučivati o tome hoće li Amerikanci i Kanađani morati nabavljati vize kako bi posjećivali zemlje u EU.

Jednostavno rečeno, piše cntraveler, stvar je u reciprocitetu - dok Amerikanci i Kanađani trenutno mogu posjećivati bilo koju zemlju EU bez vize (ukoliko ne rade ili ne ostaju u zemlji dulje od tri mjeseca), nema svaka zemlja EU istu privilegiju kad se radi o obrnutom slučaju. Trenutno, ljudi s putovnicama iz 38 zemalja, uključujući Francusku, Italiju, Nizozemsku i Švedsku, mogu ući u SAD bez vize. No, pet zemalja Europske nije - Bugarska, Hrvatska, Cipar, Poljska i Rumunjska, nisu dio programa izuzeća za SAD, a što se tiče Kanade, Bugari i Rumunji moraju pribaviti vize unatoč tome što su članice EU.

U prošlosti, obje su se zemlje složile s datumima s kojima bi nove članice EU mogle postati dio zemalja na popisu "sigurnih". Kako god bilo, krajnji rok za to je 12. travnja, a dosad se ni SAD ni Kanada nisu odlučile na taj korak. Ipak, što bi se dogodilo kada bi Europska komisija odlučila promijeniti politiku za građane SAD-a sljedećeg tjedna?

Prema New York Timesu, to za Amerikance ne znači da trebaju promijeniti datume svojih putovanja.

"Postojao bi period u trajanju do pola godine gdje bi većina vlada europskih zemalja, kao i Europski parlament, mogli blokirati taj potez."

Jedan od glavnih razloga iza mogućeg usporavanja "visa-free" politika jer dugotrajna migrantska kriza u Europi. Iako bi građani zemalja EU trebali slobodno putovati između država, priljev izbjeglica koje bježe iz Sirije uzrokovao je da neke od zemalja privremeno zatvore svoje granice ili pak ograniče broj onih koji ulaze u zemlju, zaključuje cntraveler.

Pročitajte više