Zbog Iraka i ekonomije pada potpora američke javnosti Bushu

POTPORA američke javnosti predsjedniku Bushu opada zbog usporenog rasta američkog gospodarstva i sve većih žrtava u Iraku, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja USA TODAY/CNN/Gallup.

Odobravanje Amerikanaca predsjedniku Bushu opalo je na 59 posto, što je najniže od ožujka.

Najniže ocjene za obavljanje svoga posla George W. Bush je dobio za baratanje gospodarstvom, koje odobrava 45 posto anketiranih, dok 51 posto ne odobrava. Ispitanici sa 53 prema 36 posto smatraju da bi demokrati bolje upravljali američkom ekonomijom nego Bushovi republikanci, dok je taj odnos u siječnju bio 43 prema 42 posto u korist demokrata.

Republikanci, međutim, u očima Amerikanaca s 55 prema 29 posto uživaju veći ugled od demokrata u borbi protiv terorizma. Glede vanjske politike republikanci imaju blagu prevagu nad demokratima od 46 prema 41 posto. Republikanci također uživaju prednost u odnosu na demokrate i u bavljenju poslijeratnim Irakom s 51 prema 36 posto.

Bush i dalje ima prednost u odnosu na demokratske kandidate za predsjednika. Na pitanje bi li podržali Bushov reizbor za predsjednika u odnosu prema demokratskim kandidatima, 47 posto je reklo da bi u odnosu prema 41 posto koji ne bi. Ipak, i tu je došlo do pada od šest postotaka.

Pročitajte više