Zbog Iraka tri ministra napustila Blairovu vladu

BRITANSKI ministar u ministarstvu unutarnjih poslova John Denham te ministar u ministarsvu zdravstva lord Philip Hunt podnijeli su danas ostavku zbog neslaganja s agresivnom politikom premijera Tonya Blaira prema Iraku.

Do sada su Blairovu vladu napustila tri ministra.

"Kad se sve zbroji, ja takav postupak ne podržavam i bilo bi licemjerno da ostanem u vladi", rekao je lord Philip Hunt za radio BBC.

Prije Hunta i Denhama ostavku na svoj položaj dao je i vođa laburista u britanskom parlamentu Robin Cook, nekad ministar vanjskih poslova u vladi Tonyja Blaira.

Ministrica u britanskoj vladi Clare Short, koja je ranije najavila da će napustiti kabinet ako Britanija uđe u rat protiv Iraka bez UN-ova odobrenja, odlučila je ipak ostati u vladi, objavio je njezin ured.

Ministričina odluka bit će veliko olakšanje premijeru Tonyu Blairu, koji pokušava održati jedinstvo svoje vlade i vladajuće Laburističke stranke u odnosu na svoju proameričku politiku prema Iraku, a nakon ostavke Robina Cooka, ministra zaduženog za odnose s parlamentom.


Donji dom britanskog Parlamenta raspravljat će u utorak poslijepodne o sudjelovanju britanske vojske u ratu protiv Iraka, koji treba započeti vrlo skoro nakon što su SAD dale Saddamu Husseinu 48satni ultimatum da napusti zemlju. L


Britanski premijer Tony Blair trebao bi u utorak u Parlamentu najaviti da će njegova zemlja sudjelovati u vojnoj akciji u Iraku i bez nove rezolucije UN-a. Parlament će nakon rasprave glasovati o britanskom sudjelovanju u ratu. Iako premijer nema zakonsku obvezu tražiti podršku od Parlamenta, ne bi bilo politički oportuno poslati 45.000 vojnika u rat, a da se ne čuje mišljenje zastupnika.

Očekuje se da će Blair dobiti podršku Parlamenta unatoč protivljenju jednog dijela zastupnika iz njegove Laburističke stranke.

Jedan od ozbiljnijih udaraca za Blairovu poziciju jeste jučerašnja ostavka Robina Cooka, ministra u vladi i predsjedavajućeg Donjeg doma Parlamenta.

Bivši ministar vanjskih poslova rekao je da podnosi ostavku jer ne može podržati vladu bez nove rezolucije UN-a koja bi eksplicitno odobrila uporabu sile protiv iračkog režima.

"Ne mogu prihvatiti kolektivnu odgovornost za odluku o slanju Britanije u rat protiv Iraka bez međunarodnog dogovora ili podrške u zemlji", rekao je Cook.

Za svoj govor u Parlamentu Cook je dobio rijetko viđeni aplauz, međutim, ta se podrška nije proširila izvan kruga dosadašnjih pobunjenika u Laburističkoj stranci i liberalnih demokrata.

Laburistički čelnici opovrgavaju mogućnost da bi polovica od 410 zastupnika vladajuće stranke mogla glasovati protiv, ali priznaju da postoji otvorena mogućnost da će ih oko 160 biti protiv.

Najnovija istraživanja javnog mišljenja u Velikoj Britaniji pokazuju da otpor protiv rata u Iraku opada, iako je još uvijek više onih koji su protiv, nego za rat.

Broj protivnika vojnoj akciji u Iraku iznosi 44 posto, 8 posto manje nego prošli mjesec, pokazuju rezultati istraživanja koje je u utorak objavio The Guardian. Rat podržava 38 posto Britanaca, 9 posto više nego prošli mjesec.

Pročitajte više