Zbog izjava Vedrane Rudan suspendiran i urednik Daniel Delale

AFERA oko izjava Vedrane Rudan ne jenjava, a da je tome zaista tako potvrđuje i novo priopćenje Nove TV koja je suspendirala urednika emisije IN Magazin Daniela Delale.

"Urednička procjena o prihvatljivoj razini korištenja slobode govora i umjetničkog izražavanja bila je pogrešna, što su potvrdile i reakcije javnosti, te je zbog toga Nova TV uputila javnu ispriku i ukinula rubriku Vedrane Rudan u svom programu. Temeljem interne istrage donijeli smo odluku o suspenziji urednika emisije Daniela Delale", navodi se u priopćenju.

> Poučak Rudan

> Vedrana Rudan zbog govora mržnje dobila otkaz: "Prestanite biti Židovi i budite ljudi"

Dan nakon što je kolumnistica i aktivistica za ženska prava Vedrana Rudan zbog citiranja Ane Frank dobila izgon iz najnovije emisije Nove TV i nakon što je cijelo poslijepodne ta televizijska kuća u svim informativnim emisijama emitirala javnu ispriku židovskoj zajednici, priopćenjem u kojem objašnjava razloge zbog kojih je dobila otkaz oglasila se i sama Rudan.

"Budite milostivi i nemojte mi razvaliti kuću raketom"

Navodi kako je "počinila strašan zločin, jer je u jednoj televizijskoj emisiji objavila imena i prezimena ubijene palestinske dječice iz Gaze" i kako je upravo to razlog zbog kojeg joj je otkaz ekspresno uručen.

Dodala je i kako se "boji" te moli one koji su joj dali otkaz da "budu milostivi, ne ubiju joj djecu i ne razvale joj kuću raketom".

Podsjetimo, Rudan je u ponedjeljak u svom televizijskom nastupu iskoristila rečenicu koju je u svome dnevniku tijekom zarobljeništva u II. svjetskom ratu napisala Ana Frank: "Prestanite biti Židovi i budite ljudi".

Za jednu stranu "govor mržnje"...

Ta je rečenica, nakon što je izašla iz usta Vedrane Rudan, na Dan sjećanja na žrtve holokausta, žestoko uzburkala strasti u židovskoj zajednici u Hrvatskoj. Židovska općina Zagreb zgrožena je izjavom, a predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer prozvao je Vedranu Rudan zbog govora mržnje.

"Njene riječi bile su strašnije i od antisemitizma", rekao je jučer Tolnauer, dodajući kako je uvredljivo govorila o Ani Frank te da je nedopustivo uspoređivati rat u Pojasu Gaze s holokaustom.

...a za drugu "govor ljubavi"

"Nikako se ne mogu složiti da je bila riječ o govoru mržnje, jer ja sam govorila o ljubavi među svim ljudima dobre volje, a nikako mržnji", izjavila je Rudan jučer za Index.

"Ostavljam mogućnost da me je dotični gospodin krivo shvatio, no predložila bih mu da još jednom vidi što sam to točno rekla", dodala je.

I.M.
Foto: Pixsell

Pročitajte više