Zbog karikatura Muhameda otišli talijanski i libijski ministri

TAJNIŠTVO libijskog parlamenta je danas objavilo kako je smijenen Nasr al-Mabrouk, libijski ministar unutarnjih poslova.

Time je on postao drugi po redu ministar čija je karijera završila zbog karikatura koje prikazuju proroka Muhameda. Naime, libijski parlament je svoju odluku obrazložio "pretjeranom upotrebom sile" protiv demonstranata u Benghaziju, prilikom čega je ubijeno najmanje 10 ljudi.

Prema statistici koju vodi Associated Press, to su bile dosada najkrvavije demonstracije otkako je "Jyllands-Posten" bio objavio sporne karikature i tako započeo val prosvjeda širom islamskog svijeta. Zajedno sa žrtvama u Benghaziju, ukupan broj mrtvih se popeo na 29.

Nasr al-Mabrouk se, doduše, može tješiti kako nije jedini ministar koji se zbog karikatura morao rastati sa svojom funkcijom. Roberto Calderoli, ministar za reforme u vladi talijanskog premijera Silvija Berlusconija, podnio je ostavku preuzevši svoj dio odgovornost za krvave događaje u Benghaziju.

Demonstranti su, naime, pokušali zapaliti talijanski konzulat, prosvjedujući zbog Calderolijeve majice na kojoj su bile prikazane karikature. Calderoli, inače član anti-imigrantske Sjeverne lige, je tu majicu nosio u znak prkosa prema zahtjevima iz islamskog svijeta koji po njemu predstavljaju udar na slobodu izražavanja i europski način života.

Inače, u petak je jedan muslimanski svećenik u Pakistanu ponudio milijun US dolara svakome onome tko ubije autora spornih karikatura, očigledno ne znajući da su one djelo 12 različitih karikaturista.

D.A.

Pročitajte više