KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Zbog korone otkazani Dani mladog maslinovog ulja u Istri

Fotografija je iz vremena prije pandemije Foto: FaH

DANI mladog maslinovog ulja, tradicionalna manifestacija koja se od 19. do 21. studenoga trebala održati u Vodnjanu, otkazana je zbog velikog rasta broja zaraženih u pandemiji covida, priopćeno je iz Grada Vodnjana.

Odluka o otkazivanju prepoznatljive manifestacije kojoj je cilj promocija mladog maslinovog ulja i eno-gastronomske ponude s područja Vodnjanštine kao i promocija izlagača poljoprivrednih proizvoda iz regije i inozemstva donesena je zbog novog velikog rasta broja zaraženih.

Iz istog razloga otkazani i lani

Dani mladog maslinovog ulja su zbog korone bili otkazani i prošle godine.

Iako je ove godine sve bilo spremno za održavanje 16. izdanja te su uloženi veliki napori u prilagodbi trenutnoj epidemiološkoj situaciji, iz grada Vodnjana je procijenjeno da je ovo ispravna i odgovorna odluka za sve stanovnike Vodnjana i okolice, kao i za sve posjetitelje. 

"Zbog sve lošije epidemiološke situacije smatramo da je odgovornost prema svim uključenima prioritet, a u tome smo dobili i podršku Stožera civilne zaštite Istarske županije. Uložili smo veliki trud i iza nas je ogroman rad cijelog tima koji brine o organizaciji, ali sigurnost i zdravlje izlagača, naših sugrađana i svih posjetitelja mora nam biti na prvom mjestu", izjavio je vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Pokrovitelji su trebali biti Milanović i županija

On se nada da će iduće godine epidemiološka situacija biti povoljnija te da će izlagači i posjetitelji moći uživati u novom, još boljem izdanju Dana mladog maslinovog ulja. Fokus ovogodišnje manifestacije trebao je biti na lokalnim maslinarima te njihovim proizvodima.

Dani mladog maslinovog ulja trebali su biti održani pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Istarske županije.

Okrugli stol "Otpadanje plodova masline", koji se trebao održati tijekom manifestacije, održat će se online u planiranom terminu u petak 19. studenoga u 14 sati.

Uvodna izlaganja održat će stručnjaci Centra za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na temu biologije i pojave patule i mramorirane stjenice kao novih uzročnika otpadanja.

Lokalna iskustva izložit će Edi Družetić, a iskustva slovenskog dijela Istre dr. Maja Podgornik s Instituta za maslinarstvo Znanstveno-istraživačkog centra u Kopru. 

Pročitajte više