Zbog kuge stiže novo veliko poskupljenje svinjetine. Doznali smo koliko

Foto: Pixsell/Slaven Branislav Babic

ZBOG afričke svinjske kuge i smanjenog uvoza svinjetine iz zemalja Europske unije, očekuje se značajna poskupljenja ove vrste mesa pa tako i suhomesnatih proizvoda. Cijene su već od prošle godine rasle pa se svinjski but i carsko meso u mesnicama danas kupuju za nešto manje od 6 eura, a stručnjaci predviđaju kako će uskoro svinjsko meso biti skuplje za 30%. 

Već dvanaest tjedana Hrvatskom hara svinjska kuga zbog koje je eutanazirano oko 20 tisuća svinja. Ova zarazna bolest pogađa isključivo svinje i nije opasna za ljude i druge životinje. Potvrđena je na velikom broju gospodarstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja proizvodi preko 20% svinjskog mesa u cijeloj državi.

Uzgajivač svinja: Meso ćemo plaćati 8 eura, a čvarke će jesti bogati

Bolest je na korak i do Osječko-baranjske županije gdje se odvija trećina svinjogojstva u državi. Ubijanje svinja u očaj baca svinjogojce koji kažu kako će ova bolest izazvati velike probleme na tržištu. 

"Europska unija smanjuje proizvodnju svinjskog mesa, odnosno najveći proizvođači poput Danske i Njemačke. Mislimo da će od 25 do 35% svinjsko meso poskupiti kroz godinu dana. Meso ćemo plaćati 8 eura i skoro će biti izjednačeno s junetinom", smatra Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore i uzgajivač svinja.

Teško da će pasti potražnja za svinjskim mesom jer u prosjeku građani najviše konzumiraju upravo svinjetinu, s procjenama oko 40 kilograma godišnje. No sve je izglednije kako si svinjske suhomesnate proizvode neki ipak neće moći priuštiti. Kilogram čvaraka već danas košta 24 eura, pršut 20 eura, dok za kulenovu seku treba izdvojiti skoro 40 eura. 

"Očekujemo i poskupljenje suhomesnatih proizvoda. To će uskoro biti proizvodi koje će moći kupovati u našoj državi samo neki poput bogataša, biznismena i političara.

Na cijenu i kvalitetu će utjecati upravo ova bolest zbog koje neće biti dovoljno svinjskog mesa. Zbog toga će proizvođači trebati uzimati svinje iz drugih županija i većih korporacija i tada kvaliteta proizvoda neće biti kao prije. A cijena će zbog potražnje biti veća", rekao je Golubović. 

Smanjena proizvodnja svinjskog mesa u Europi

U Europi je prošle godine proizvodnja svinjskog mesa bila manja za 8%, dok je za prvih šest mjeseci ove godine manja za još dodatnih 8%. Kada je u pitanju otkupna cijena koju su klaonice plaćale farmerima, ona je bila 30% veća u Hrvatskoj i Europi, a danas je još veća za 10%. 

"Cijena svinjskog mesa je morala ići gore te se korigirala ove i prošle godine. Ona će vjerojatno pratiti trendove europskih zemalja, a kod njih će to ovisiti o globalnim tržištima. Djelomično će afrička svinjska kuga utjecati i na cijenu suhomesnatih proizvoda.

Već sad imate ekstremno visoke cijene čvaraka jer Hrvatska nema dovoljno leđne slanine iz koje se proizvode čvarci. Onda se događa to da je ta slanina skuplja u uvozu nego svinjska plećka bez kosti. Kad uzmete u obzir nekakve tehnološke parametre, ponudu i potražnju, to dovodi do velikih cijena", rekao je direktor Croatiastočara Branko Bobetić. 

Jagić: Naše plaće ne prate rast, problem je standard

Hrvatska je jedan od najvećih uvoznika svinjskog mesa u Europi, a proizvodi samo 50% vlastitih potreba i čini oko 0.5% europske proizvodnje. Predsjednik Udruge uzgajivača svinja Damir Jagić kaže kako svinjetine trenutačno nedostaje i na europskom tržištu. 

"Možda meso neće znatno poskupiti zbog bolesti, ali kako je u Europi smanjena proizvodnja, povećala se i cijena svinjskog mesa. Zbog toga će doći do poskupljenja i u Hrvatskoj", rekao je Jagić i dodao kako je veći problem kupovna moć stanovništva. 

Naš standard je puno manji nego u zemljama na koje smo se mi ugledali. Naše plaće ne prate rast i zbog toga će doći do financijskih problema. Kod nas obitelji na hranu troši 35% budžeta, dok u Austriji tek 10%."

Da će cijena Hrvatima omiljenog mesa ponovno poskupjeti mišljenja je i profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Vladimir Margeta. 

"Neminovno je da će doći do poskupljenja. Čim se pojavio nekakav poremećaj na tržištu poput ove bolesti, ono odmah reagira i cijene skaču. Imali smo i prošle godine sličnu situaciju koja nije bila izazvana bolesti, ali ovo je vrijeme kada cijene svakako počinju rasti i bez drugih utjecaja", rekao je profesor Margeta.

 Zašto poskupljuju suhomesnati proizvodi?

Ove godine je zbog suzbijanja epidemije ukinuto tradicionalno Slavonsko kolinje, što prema Margeti može biti još jedan od razloga poskupljenja suhomesnatih proizvoda s obzirom na ponudu i potražnju. 

"Već sad je cijena pršuta, kulenove seke i drugih sličnih proizvoda veća u odnosu na proteklu godinu. Kulena gotova i nema za manje od 40 eura po kilogramu, a nekada je bio 25 eura. Logično je da će doći i do poskupljenja tih proizvoda jer poskupljuje i meso od kojeg se prave", govori nam profesor.

Kada su u pitanju suhomesnati proizvodi, profesor Margeta kaže kako bi oni mogli poskupjeti više od svježeg mesa. Razloge tome pronalazi u inflaciji i poskupljenju troškova prerade, sirovina i začina. 

"U tome u prilog ne ide ni ova situacija s kugom koja je posvuda i sve češće se priča o tome i to stvara dodatnu psihozu. Tržište reagira na takve poremećaje i sigurno će doći do poskupljenja. S obzirom na svinjsku kugu i smanjenje proizvodnje u Europi, očekuje se nestašica, što je signal da se priprema i povišenje cijena", rekao je za Index.

Na pitanje može li se hrvatsko tržište oduprijeti poskupljenjima, Margeta odgovara kako se radi o premaloj proizvodnji koja ne može utjecati na raspon cijena. 

"Mi ovisimo o uvoznom mesu i njihovoj tržišnoj cijeni na koju ne možemo odgovoriti s našom proizvodnjom jer je ona dosta mala. Jednostavno nema načina da se obranimo od toga, moramo se prepustiti stihiji i bit će kako netko drugi odluči. Doveli smo se u situaciju da s obimom svinjogojske proizvodnje nismo tržišni čimbenik", navodi.

Grgić: Maloprodajna cijena ne bi trebala rasti

Profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ivo Grgić kaže kako se očekuje porast cijena, ali i stabilizacija te povratak cijena na razdoblje prije poskupljenja. 

"Ona je i sada već dovoljno visoka tako da će se reagirati s uvozom. Ono što me zabrinjava je to da će doći do porasta cijene odojaka koji ulaze u daljnju proizvodnju, tako da daljnje širenje svinjske kuge dovodi u opasnost cijeli lanac. Tako da će tu cijene porasti, a u maloprodaji mi već imamo dosta veliku cijenu koja ne bi trebala rasti", kazao je profesor Grgić. 

Pročitajte više