Zbog marihuane u SAD-u moguć i doživotni zatvor!

NELOGIČNOSTI i poneka smiješna besmislica mogu se pronaći u zakonima gotovo svake države svijeta, no sankcije u vezi droga i seksualnog nasilja spadaju među one koje trpe najviše kritika. AlterNet prenosi rasplet suđenja 27-godišnjem Matthewu Ottou, iz američke savezne države Montane, koji je ovih dana proglašen krivim zbog "raspačavanja marihuane". Moguća kazna - doživotni zatvor i 50.000 dolara globe.

"Raspačavanje" droge

Otto, koji pati od ozljeda leđa i koljena, koje mu neprekidno izazivaju jaku bol, ima legitimno izdanu iskaznicu koja mu dozvoljava upotrebu marihuane u medicinske svrhe. U probleme je zapao nakon što je automobil, koji je vozio njegov prijatelj, zaustavio zamjenik šerifa iz Missoule. Otto je sa sobom imao 3 grama, koje je odlučio konzumirati za vrijeme vožnje, pri čemu su i Samantha i Jordan Lambert povukli koji dim.

Zamjenik je odlučio da je Otto marihuanu, klasificiranu kao "teška droga", koristio rekreativno, nakon čega se mladić ubrzo našao i na sudu. Ni Samantha ni Jordan Lambert, koji je vozio pod utjecajem narkotika, nisu optuženi za posjedovanje droge, iako su sudjelovali u konzumiranju - Jon Gunter, policajac koji ih je zaustavio, tvrdi da mu je bilo važnije "otkriti izvor droge", pa je sva krivica spala na Ottoa.

Otto je u svakom slučaju pogriješio i zaslužio kaznu, jer, iako osobno ima dozvolu za korištenje marihuane, to ne vrijedi i za "posuđivanje" drugima. Razlog zašto se postavlja pitanje "je li moguća kazna od jedne godine do doživotnog zatvora i 50.000 dolara malo pretjerana" leži u predviđenim kaznama za seksualno nasilje.

Seksualno zlostavljanje - pet godina i vani si?

U istoj državi, Montani, vrijedi sljedeće: osoba osuđena za čin seksualnog nasilja može se kazniti novčano u iznosu do 500 dolara i zatvorom do 6 mjeseci. Ukoliko počinitelj ponovi takvo djelo, čeka ga kazna od 1000 dolara i do 12 mjeseci zatvora, a za treći put platit će 10.000 dolara i odležati do 5 godina zatvora.

Ispada da osoba koja je tri puta uhvaćena i osuđena za seksualno zlostavljanje svoj "dug društvu" može otplaćivati "čak" pet dugih godina, dok se nekoga tko je od svojih 3 grama medicinske marihuane par "dimova" dao prijateljima može osuditi i na doživotni zatvor.

Primjerice, vožnja pod utjecajem alkohola vozaču će priskrbiti mnogo manje problema. Država Montana, u kojoj je dozvoljena granica 0,8 promila, za takve slučajeve predviđa sljedeće mjere:

Prvi prekršaj

- zatvor: 24 sata do 6 mjeseci (48 sati do 12 mjeseci ako je u vozilu osoba ispod 16)
- novčana kazna: 300 - 100 dolara (600 - 2000 dolara)
- šest mjeseci bez vozačke dozvole, tečaj o vožnji u alkoholiziranom stanju

Drugi prekršaj

- zatvor: 7 dana do 6 mjeseci (14 dana i 12 mjeseci ako je u vozilu osoba ispod 16)
- novčana kazna: 600 - 1000 dolara (1200 - 2000 dolara)
- godinu dana bez vozačke, tečaj

Treći prekršaj

- zatvor: 30 dana do 12 mjeseci (60 dana do 12 mjeseci ako je u vozilu osoba ispod 16)
- novčana kazna: 1000 - 5000 dolara (2000 - 10.000 dolara)
- godinu dana bez vozačke, moguća zapljena vozila

Što znači da nekoga tko redovito vozi pijan policija mora uhvatiti tri puta da bi uopće nastala mogućnost za dodjeljivanje petine novčane kazne i najviše 12 mjeseci zatvora. Je li takav nesrazmjer rezultat loše sastavljenih zakona, procjene "što je veće zlo" ili nekog oblika propagande?

Pročitajte više