Zbog mučenja i ubojstva civila pod istragom bivši zapovjednik milicije u Erdutu

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je istražni zahtjev protiv 62-godišnjeg državljanina Hrvatske i Srbije za kojeg sumnjaju da je počinio kazneno djelo ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. Iako osječki ŽDO ne navodi identitet osobe koju sumnjiče za ratne zločine, neslužbeno se doznaje da se radi o Boži Boliću.

Bolić je bio zapovjednik stanice milicije u Erdutu tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva i oružanih napada JNA na Hrvatsku. Sumnjiči ga se da je između 22. studenog 1991. i 22. rujna 1992. godine nezakonito privodio, zatvarao i zlostavljao civile, te da je zapovijedao pripadnicima milicije da čine slična kaznena djela.

Nekoliko osoba zbog zlostavljanja je umrlo, a neki su civili predani u ruke paravojnim postrojbama kojima je zapovijedao Željko Ražnatović Arkan, a koje su ih likvidirale. Najmanje šest civila ubijeno je nakon zlostavljanja u stanici milicije, a posmrtni ostaci dvoje civila još nisu pronađeni. Najmanje četiri osobe je ubijeno nakon što su predali Arkanovim postrojbama. Još tri osobe su fizički zlostavljane i mučene.

Bolić nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Pročitajte više