Zbog napada Hutija u Crvenom moru Njemačka ima ozbiljan problem

Foto: Indijska mornarica

Njemačka industrija se zbog otežanog prometa kroz Sueski kanal i štrajkova željeznice pojačano suočava s nedostatkom materijala i sirovina, priopćio je danas ekonomski institut Ifo.

"Pored sukoba u Crvenom moru i višestruki štrajkovi njemačkih željezničara su pridonijeli tomu da se sve više poduzeća suočava s manjkom sirovina i dijelova", priopćio je institut Ifo. Prema ispitivanju ovog instituta, u veljači je 14,6 posto poduzeća izjavilo kako ima problema s proizvodnjom zbog nedostatka sirovina i dijelova. U siječnju je to isto prijavilo 12,5 posto poduzeća.

Nestašice u tri grane industrije

Nestašice posebice pogađaju kemijsku, elektronsku i automobilsku industriju. Krajem siječnja proizvođač električnih automobila Tesla prekinuo je na dva tjedna proizvodnju u svom pogonu pored Berlina zbog nedostatka elektronskih komponenti.

Glavni problem predstavlja otežani promet kroz Sueski kanal zbog napada milicije Huta iz Jemena na trgovačke brodove koje prolaze tjesnacem između Arapskog poluotoka i Afrike. Od prošlog tjedna se zbog zaštite brodova u ovim vodama nalazi i jedna njemačka fregata.

Nije kao pandemija, ali...

Ifo je istodobno ukazao na to da se trenutna situacija ne može usporediti s razdobljem pandemije koronavirusa, kada je 81 posto poduzeća smanjilo ili prekinulo proizvodnju zbog prekida dobavljačkih lanaca.

"Trenutno nedostaci i smanjene isporuke ne predstavljaju temeljni problem za industrijsku proizvodnju", stoji u priopćenju njemačkog ekonomskog instituta.

Pročitajte više