Zbog nedolaska trojice optuženika odgođeno suđenje Torcidašima

POČETAK suđenja petnaestorici pripadnika navijačke skupine "Torcide", sudionicima napada na Dinamove navijače u Dugopolju potkraj prošle godine, zakazan za danas na splitskom Općinskom sudu, drugi put je odgođeno i to zbog nedolaska trojice optuženika, među kojima i prvooptuženog Velimira Ronkulina Vele (37).

Predsjednik Vijeća sudac Zoran Kežić početak suđenja odgodio je za 8. prosinca. Ako se Ronkulin i ostali ni tada ne pojave na glavnoj raspravi te u roku od 48 sati ne opravdaju svoj nedolazak, sudac Kežić kazao je kako će Sud od policije zatražiti da ih privede.

Prvooptuženi Velimir Ronkulin Vele, koji je neko vrijeme bio i u pritvoru, optužen je za organizaciju napada na Dinamove navijače u Dugopolju, a za pomaganje u organizaciji Torcidin fotograf Mate Prlić Prle (25).

Osim njih optužen je i Jakov Vlastelica Jale (24), za općeopasan čin, a jedan 17-godišnjak i 18-godišnji Pave Pletikosić za nasilničko ponašanje. Još je deset odoba optuženo za sudjelovanje u skupini koja je počinila kažnjivo djelo.


Izgred se dogodio u prosincu prošle godine kad je, nakon splitskog derbija između Hajduka i Dinama, bengalkom zapaljen automobil zagrebačkih navijača.

U optužnici se navodi kako je Ronkulin, kao jedan od čelnika Torcide, isplanirao napad na Dinamove navijače, koji se trebao dogoditi na cesti u Dugopolju, te nakon utakmice okupio tridesetak navijača (od kojih je četrnaest optuženo).

Zbog sudjelovanja u skupini izgrednika optuženi su i Ive Pauk (22), tajnik Torcide Pavao Grubišić Čabo (26), Ivan Mustapić (22), Tomislav Sunara (24), Vedran Rajčić (24), Boris Omazić (26), Baldo Leburić (19), svi iz Splita, te Ante Jureta (33), iz Zagreba i još dvojica 16-godišnjaka iz Solina.

Sud je prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva da se suđenje torcidašima, zbog malodobnosti trojice optuženika, održi bez nazočnosti javnosti.

Pročitajte više