Zbog "oba su pala" prijete Novostima: "Pobit ćemo vas, stoko srpska"

REDAKCIJA Novosti priopćila je da cijelo prijepodne dobivaju prijetnje u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik izgubiti glavu.

"Dogodi li se išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji su jučer u svojim priopćenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, zlonamjerno interpretirajući našu naslovnicu.

Iz Novosti očekuju da vrhovni zapovjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor svoje podređene pozovu na odgovornost. U Policijskoj upravi zagrebačkoj doznajemo kako su primili dojavu o prijetnji smrću novinarima Novosti te sada ispituju tu dojavu i traže one koji su prijetili.

"Sloboda je važnija od svetinja"

Urednik Novosti Rade Dragojević kazao je za Index kako su prijetnje shvatili ozbiljno te prijavili policiji koja sada radi svoj posao. Potvrdio je kako mu je sloboda važnija od svetinja te da ih ovo neće pokolebati da i u drugim brojevima ovako osmišljavaju naslovnice. "Podsjećam da su na jednom radijskom programu, na dan kada su pali MIG-ovi, cijeli dan dvije voditeljice vikale da su 'oba pala'", kazao je Dragojević i još jednom ponovio da mu nije jasno što je sporno u toj naslovnici.

Kaže da, kako vrijeme prolazi, od kada su dobili prijetnje, sve manje se boji. "Ali nije ti svejedno kada jučer vojska pošalje priopćenje pa ne znaš što možeš očekivati, da će netko doći sa zoljom", kazao je Dragojević i dodao kako su danas počeli prijetiti pacijenti.

Dragojević kaže kako su Novosti antimilitaristička redakcija koja pozdravlja svaki pad aviona, ali dodaje i kako bi takva naslovnica bila neukusna da su piloti poginuli. Doznajemo kako su Novosti dobile prijetnju sadržaja: "Hoćete da vam bacimo bombu? Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam jebem srpsku!"

"Loše i opasno je kada vojne institucije kritiziraju medije"

Hrvatsko novinarsko društvo danas je poslalo priopćenje u kojem traži od vlasti i policije da pruži zaštitu i sigurnost redakciji Novosti i njezinom glavnom uredniku, jer su jutros u redakciju elektronskom poštom i telefonom stizale prijetnje smrću.

Podsjetimo, bura oko Novosti se digla kada je tjednik na naslovnici posljednjeg broja stavio ilustraciju dva pala MIG-a uz dodatni tekst "obadva, obadva su pala". "U načelu, svatko ima pravo kritizirati medije, ali je loše i opasno kada to čine najviše vojne institucije. Ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera RH Josip Lucić jučer su koordinirano, kroz dva priopćenja, gotovo istim tekstom, okvalificirali naslovnicu Novosti uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamjerne građane", stoji u priopćenju HND-a te se dodaje kako to znači da si vojne institucije daju za pravo javno prosuđivati koji građani su dobronamjerni, a koji neprijatelji.

U HND-u smatraju kako to nije primjereno u društvima europskih demokracija. "Učinak smo vidjeli već  danas ujutro. Koordinirana vojna priopćenja mogu se smatrati prijetnjom slobodi medija, Novostima i novinarima koji u Novostima rade", stoji u priopćenju HND-a.

"Sigurno da naslovnicu s ilustracijom dva pala miga i tekstom "Oba su pala" netko može doživjeti kao uvredu. Ali, želimo podsjetiti da je doslovce isti telop "Oba su pala" imao i središnji Dnevnik Hrvatske televizije onoga dana kada su pala dva hrvatska miga. To, izgleda, nikoga nije tada zasmetalo, pa zašto onda sada smeta, u čemu je razlika?", navodi HND.

Srpski demokratski forum je izrazio duboko žaljenje zbog naslovnice u tjedniku Novosti na kojoj su bila dva hrvatska MIG-a i natpis "obadva, obadva su pala".

> Glavni urednik Novosti: Ovo postaje hajka! Hoće li se na noge dići i generali?

Iz SDF-a su se ogradili od poruka koje su se takvom naslovnicom poslale javnosti. "Predmetnom naslovnicom uredništvo Novosti na jeftin i vulgaran način skreće pažnju s otvorenih tema važnih za zaštitu i promociju prava Srba u Hrvatskoj i otvara teme koje vode u pravcu daljnjih konfrontacija i sukoba", piše u priopćenju predsjednika Upravnog odbora SDF-a Veljka Džakule te se dodaje kako im je potpuno nerazumljiva poruka koja se željela poslati tom naslovnicom.

"Odbacujemo i osuđujemo ovakve neozbiljne i neodgovorne pokušaje samoreklame i izražavanja novinarskih sloboda bez osjećaja odgovornosti, kako za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, tako i za razvoj i jačanje odnosa između hrvatskog i srpskog naroda", pišu iz SDF-a te dodaju kako nitko nema pravo ili mandat da 15 godina nakon završetka rata "na ovako neozbiljan, neodgovoran, neargumentiran i neprofesionalan način zloupotrebljava status i položaj Srba u Hrvatskoj za njegov privatan obračun ili interes".

I Srbi su građani ove zemlje i srušili su se njihovi avioni

SDF smatra kako su Srbi građani ove zemlje kao i svi drugi te su se iznad Slunja srušili i njihovi avioni, zbog čega izražavaju žaljenje. "Izražavamo žaljenje i zato što je neodgovornom uređivačkom politikom lista Novosti taj žalostan incident doveden u kontekst kojemu na stranicama srpskih glasila u Hrvatskoj nije mjesto", zaključuje se u priopćenju Veljka Džakule.

Za komentar događaja oko naslovnice Novosti upitali smo zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, a on nam je kratko odgovorio da prije nego išta komentira želi pričekati i vidjeti kako će se razviti čitava situacija.

Pročitajte više