Izvanredne mjere kod Kupljenovog i Hrvatske Kostajnice zbog obilnih kiša

Ilustracija: Pixsell/Igor Soban

U protekla 24 sata najviše kiše palo je na području sjeverne Hrvatske, a izvanredne mjere su na snazi na rijeci Krapini na postaji Kupljenovo i u Hrvatskoj Kostajnici na Uni, izvijestile su Hrvatske vode. Vodostaji rijeke Une u porastu su u posljednja 24 sata, u Hrvatskoj Kostajnici porasli su za gotovo 2.5 metra te su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava a na tom području će se koristiti i protupoplavni montažno demontažni sustav.

Vodostaj Une je u 8 sati u Hrvatskoj Kostajnici iznosio plus 381 cm i dalje je u laganom porastu. Vrhunac vodenog vala očekuje se danas poslijepodne na razini od plus 400 cm, kažu iz Hrvatskih voda.

U nekim mjestima uvedene redovne mjere

Tijekom noći došlo je do porasta manjih i većih bujičnih vodotokova na području Zagrebačke (Lonjica, Zelina), Krapinsko-zagorske (Krapina, Sutla) i Varaždinske županije (Plitvica, Bednja), pri čemu su Zelina, Lonjica i Sutla dosegle razine za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava. Redovne mjere su još na na Krki kod Knina te na kanalu Poljanski Lug.

Na području Banovine palo je dodatnih 20-30 milimetara kiše a to je utjecalo na porast manjih, ali i većih bujičnih vodotokova na području Sisačko-moslavačke županije (Kupa, Glina, Sunja). Za rijeku Sunju nakratko su tijekom noći proglašene i izvanredne mjere obrane od poplava. Vodostaji rijeke Gline i Kupe ipak nisu dostigli razine za proglašavanje mjera obrane od poplave.

Na području Zadra palo je 5 milimetara te je sa smanjenjem količine kišnih padalina došlo do opadanja vodostaja i normalizacije stanja na zadarskom i ninskom području, uz rijeke Ričinu i Miljašić Jarugu.

Pročitajte više