Dio Zagrepčana ostao je bez plina jer je plinara zakomplicirala protokol o popravcima

Neki su građani Zagreba ovih dana ostali bez plina zbog izmjene protokola popravaka koje je uvela Gradska plinara. Naime, od sada sve projekte koji se odnose na plinske instalacije trebaju ovjeriti isključivo inženjeri strojarstva, a ne, kao dosad, plinoinstalateri. Stanovnici Kolarove ulice u Zagrebu među onima su koji nemaju plin već neko vrijeme, piše HRT.

"Na struju kuham, imam jedan ring i to je jako usporeno i loše. Više pečem nego kuham, ne znam što ćemo. Problem je jer struja je preskupa. Nema dva mjeseca plina. Obećali su bit će, nešto će popravljati, na kraju ništa", kazala je Mila Marušić, stanovnica Kolarove 16.

Sve skice plinskih instalacija moraju potvrditi inženjeri 

Plinara je donijela odluku da sve skice plinskih instalacija moraju potvrditi inženjeri strojarstva, a ne plinoinstalateri, kao dosad. "Ja imam na dnevnoj bazi barem 10 ljudi koje bi trebao obići. I sad bi za mnom trebao ići projektant. Možete nazvati inženjera, a on kaže da ne može danas nego sutra ili preksutra, pa se automatski to prolongira", izjavio je Sendi Numan, pročelnik Sekcije plinoinstalatera u Udruženju obrtnika grada Zagreba.

Gradonačelnik Zagreba rekao je da je plinara upozorila određene zgrade vezano uz preinake na plinskoj mreži. "Znam da je gradska plinara još jednom uputila određene upute nadležnim institucijama, da oni potvrde je li to što oni traže u skladu s propisima ili se traži nešto povrh toga - ako je onda ne preostaje ništa drugo nego da se to promijeni zbog sigurnosti građana", kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Obrtnici se osjećaju degradirano, kaže Numan, jer su oni plinoinstalateri. "Imamo licence, obnavljamo ih, imamo ispite, školujemo se stalno, usavršavamo, a na kraju ništa ne možemo bez inženjera", dodao je pročelnik Sekcije plinoinstalatera u Udruženju obrtnika grada Zagreba. Novu, kompliciraniju odluku, plinara je uvela upravo prije početka sezone grijanja.

Pročitajte više