Zbog ove zgrade krenula su uhićenja u Splitu

Foto: Index

MARIO JUKIĆ jedan je od 12 uhićenih poduzetnika u današnjoj akciji policije i DORH-a. Jedna od meta istrage je zgrada na Mejama, odnosno investitori, arhitekti i osobe koje su im izdavale potvrde, a uhićene se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita. U središtu te istrage je upravo Jukić.

>> USKOK i MUP se oglasili o akciji u Splitu, uhićeni ljudi iz Grada, poduzetnici...

Mario Jukić splitski je poduzetnik koji u svom vlasništvu ima dvije tvrtke i to MOT d.o.o. te TIM Commerce.

MOT d.o.o. registriran je za građenje, a tvrtka je osnovana u siječnju 2015. godine s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Tvrtka je 2018. i 2019. imala jednog zaposlenog, no u 2020. godini nije imala zaposlenika. Najveću dobit MOT d.o.o. je imao 2017. godine kada su imali više od milijun kuna prihoda, a dobit je iznosila 482 tisuće kuna. Prošle, 2020. godine imali su prihode u razini od 4.6 milijuna kuna, no gubitak je iznosio 636 tisuća kuna.

Izmjena izgrađenosti odobrena u prosincu 2018. godine

Ta je tvrtka gradila na splitskom predjelu Meje u ulici Blaža Trogiranina ukupne površine 617 kvadrata. U zemljišniku je vidljiva izmjena iz prosinca 2018. godine kada je prijavljena promjena izgrađenosti odnosno predano rješenje Područnog ureda za Katastar Split. Naime, Jukića se navodno tereti da je promijenio izgrađenost parcele odnosno da je predao mito kako bi mogao izgraditi 400 kvadrata više.

Druga Jukićeva tvrtka, Tim Commerce, obiteljska je tvrtka Jukićevih koja je osnovana još 1995. godine, a registrirana je za trgovinu, turizam, ugostiteljstvo i usluge, a Jukić je u toj tvrtki direktor i jedini vlasnik. Prošle, 2020. godine tvrtka je imala 12 zaposlenih, a posljednjih šest godina prikazivala je dobit. U 2020. godini dobit je iznosila 136.300 kuna, a godinu prije, 2019. godine, imali su dobit od 545 tisuća kuna, što je i najviša dobit u posljednjih šest godina. Tim Commerce posjeduje nekoliko nekretnina na području Splita te dvosobni stan u Zagrebu na predjelu Šestine. U Ulici Domovinskog rata u Splitu posjeduju 100 kvadrata poslovnog prostora.

 

Jukić je od 2005. do 2017. godine bio i član Uprave tvrtke Svijet keramike koja je danas u stečaju. On i supruga posjeduju i nekretninu na otoku Braču, u mjestu Supetar. 

12 uhićenih u Splitu

Podsjetimo, ravnateljstvo policije u utorak je potvrdilo da je zbog koruptivnih kaznenih djela na splitskom području uhićeno 12 osoba, nakon što su u jutarnjim satima krenula uhićenja i pretresi među ostalim i u sjedištu splitske gradske uprave, tzv. Banovini.

Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba. U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo javnost o utvrđenom, stoji u policijskom priopćenju.

Prema neslužbenim informacijama u antikorupcijskoj akciji su uhićeni poduzetnici Mario Jukić i Zvonko Kotarac, njegov brat Ivan Kotarac, arhitekti Emil Šverko i Neno Kezić, nekadašnja vijećnica Kerumovog HGS-a Danijela Špalj, bivša voditeljica Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, njen muž Neven Mladinić i pomoćnica Ljiljana Poletti Kopešić inače viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

Uhićene su u dvije projektantice hotela te voditelj Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog planiranja Boris Marelja.

Nezakonita gradnja na Žnjanu i Mejama

Meta istrage su gradnja hotela Amphora na Žnjanu u vlasništvu Zvonka Kotarca i zgrade na Mejama, odnosno investitori, arhitekti i osobe koje su im izdavale potvrde. Na teret im se navodno stavlja zlouporaba položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, davanje i primanje mita...

Splitski odvjetnik Vinko Ljubičić medijima je potvrdio da zastupa osumnjičenog Kotarca, no o detaljima slučaja nije želio govoriti.

Glasnogovornica gradske uprave Kristina Čuvalo za Hinu je potvrdila da su djelatnici policije jutros stigli u prostorije Gradske uprave i da će javnost o svemu izvijestiti naknadno.

Splitski gradonačelnik ili netko od njegovih zamjenika još se nisu oglasili o ovom slučaju.

Uhićene očekuje ispitivanje u USKOK-u, nakon čega će osumnjičenici za koje će tužiteljstvo zatražiti određivanje istražnog zatvora biti dovedeni pred suca istrage splitskog Županijskog suda.

Pročitajte više