Zbog Papine smrti dani žalosti od Poljske do Egipta i Indije

JEDNODNEVNU ili višednevnu državnu žalost zbog smrti pape Ivana Pavla II. proglasile su mnoge europske i latinoameričke zemlje s katoličkom većinom.

Iznenađuje da su isto učinile i Indija, Egipat i Kuba, komunistička zemlja.

U Poljskoj, Papinoj domovini, žalost je proglašena još u subotu navečer i trajat će sve do ukopa koji bi trebao biti pod konac tjedna.

I na Filipinima, azijskoj zemlji s najvećim brojem katolika, žalovanje je počelo u ponedjeljak i trajat će do pokopa.

Sedam dana državne žalosti proglasio je Brazil, najveća katolička zemlja na svijetu, Paragvaj i Gabon pet, Kostarika četiri, Italija tri, dok su se Portugal, Malta, Čile, Bolivija, Haiti, Zelenortska Republika, Sejšeli, Malavi, Istočni Timor, Španjolska i Peru ograničili na ponedjeljak.

U Vatikanu će muzeji i drugi uredi državne uprave "biti zatvoreni u znak žalosti" u ponedjeljak i na dan ukopa Svetog Oca.

Kuba je proglasila trodnevnu državnu žalost, a odluka o tome, koju je potpisao Fidel Castro, objavljena je na početku dnevne informativne emisije. Usto je "službenom notom" objavljeno da se otkazuju sve manifestacije predviđene tih dana, kao i utakmice kubanskog košarkaškog prvenstva koji je trenutno pred završetkom.

I vlada u New Delhiju je u ponedjeljak proglasila trodnevnu žalost tijekom koje su otkazana sva događanja, premda kršćanska zajednica u Indiji čini tek nešto više od 2 posto puka.

Neočekivana je i odluka egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka koji je proglasio trodnevnu državnu žalost u zemlji s malom kršćanskom zajednicom, istaknuvši "Papinu potporu arapskoj i palestinskoj stvari".

U Albaniji, gdje islam također prevladava, a katolika je oko 13 posto, ponedjeljak će biti službeni dan žalosti. Ta je zemlja na istoku Europe najviše propatila zbog protuvjerske propagande pošto su komunisti došli na vlast nakon Drugog svjetskog rata.

Bosna i Hercegovina koja je od 1992. do 1995. bila poprište rata između pravoslavnih Srba, muslimana i katoličkih Hrvata, dan ukopa je proglasila danom državne žalosti.

U Makedoniji, zemlji s pravoslavnom većinom, u nedjelju su u znak žalosti bila otkazana sva kulturna događanja.

Na Kosovu, pokrajini na jugu Srbije s albanskom većinom, predsjednik Ibrahim Rugova proglasio je dvodnevnu žalost, u nedjelju i u ponedjeljak.

U Libanonu, gdje 38 posto od 3,5 milijuna stanovnika čine kršćani, premijer prijelazne vlade Omar Karame proglasio je trodnevnu žalost koja počinje u ponedjeljak, a dan žalosti bit će i na ukop Svetog Oca.

Zastave su spuštene na pola stijega u zemljama koje nisu proglasile državnu žalost, poput Francuske i Njemačke.

Pročitajte više