Zbog poskupljenja Talijani strahuju unatoč poreznim olakšicama

TALIJANSKE potrošačke udruge objavile su u petak kako će od 1. siječnja 2005. godine cestarine u Italiji poskupjeti za 2,68 posto, a zatim će poskupjeti plin, struja i ostalo, što bi u godinu dana trebalo iz džepova Talijana odnijeti dodatnih oko 200 eura.

Talijani ulaze u Novu godinu s poskupljenima i strahom za budućnost, premda im je premijer Silvio Berlusconi najavio 2005. kao godinu preokreta na bolje. Osim toga se prvi puta u povijesti državnim proračunom za 2005. smanjuje porezni pritisak i uvode samo tri porezne stope. Vlada je uvjerena da će Talijanima ostati u džepovima više novaca zahvaljujući poreznim olakšicama negoli što će na troškove života utjecati razna poskupljenja. Računica će se stvarati na koncu slijedeće godine, ali će se prvi rezultati moći vidjeti već sa tromjesečnim obračunom.

Tri porezne stope su 23, 33 i 39 posto, odnosno toliko će Talijani plaćati državi poreza na osnovu prihoda pri čemu će oni koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 eura na stopu od 39 posto poreza plaćati dodatnih 4 posto. Berlusconi želi sljedećih godina još više smanjiti porezni pritisak, odnosno drži da je 33 posto poreza na prihod dovoljan iznos za državu koja građanima ne smije biti na teretu nego im biti na usluzi.

Kao dodatnu mjeru u smanjenju cijene državnih usluga, proračun za 2005. predviđa da troškovi države ne prijeđu krov od 2 posto. Odnosno nijedno ministarstvo, ništa u troškovima države, ne smije poskupjeti više od 2 posto. No poskupjet će biljezi i računa se da će to u državne blagajne dovesti 1.120 milijuna eura. Naime, time što se smanjuje porezni pritisak u državnu blagajnu će ući 6,5 milijardi eura manje negoli 2004., pa te novce treba naći s jedne strane poskupljenjem drugih usluga, kao što su biljezi ili građevinski oprosti (oni koji su gradili bez građevinske dozvole moći će regulirati stanje uz plaćanje kazne i to će u državne blagajne donijeti znatna sredstva), a s druge rezanjem potrošnje u državnom aparatu i zabranom zapošljavanja novih ljudi na mjesta onih koji odlaze u mirovinu (na taj način bi se u državnom aparatu trebao smanjiti broj zaposlenih za 75 tisuća u sljedećim godinama). Znatno će se smanjiti i broj državnih automobila. Dio novaca će se namaknuti i od poskupljenja koncesija.

Vlada namjerava pojačati mjere sigurnosti, pa tako predviđa zaposliti novih 1.324 policajaca i 1.400 karabinjera.

Uglavnom, 2005. godina bi Talijanima mogla donijeti i olakšice i opterećenja. Pitanje je što će prevladati, ali je sigurno da će do nekih promijena doći.

(Hina) xst ysd

Pročitajte više