Zbog pritiska Ela i Nina sele u Kutinu

ZBOG neizdrživa pritiska okoline HIV pozitivne djevojčice Nina i Ela s udomiteljskom obitelji Oblak iz Kaštela sele u Kutinu. Roditelji učenika kutinske osnovne škole s kojima bi Ela od jeseni trebala dijeliti klupe zabrinuti su i uznemireni.

Selidbu navodno u tajnosti pokušava provesti Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Spomenka Oblak Večernjem listu nije potvrdila preseljenje. Međutim, u Kutini većina mještana zna da će se obitelj Oblak s Ninom i Elom doseliti u svoju kuću u kojoj su prije živjeli.

Tijekom ljeta Oblakovi su nekoliko puta viđeni u Kutini. Jedna od susjeda obitelji Oblak rekla je kako će cijela obitelj u Kutinu doći još ovaj mjesec. Dodaje da su ovog ljeta Oblakovi kuću čistili i uređivali.

Mala Ela, koja bi ove jeseni trebala krenuti u drugi razred, u Kutini bi mogla imati iste probleme kao i u Kaštelima. Roditelji OŠ Stjepana Kefelje tvrde da je Ela upisana u 2b. radzred kutinske škole te izražavaju negodovanje i zabrinutost.

Otac jedne učenice drugog razreda za “Večernji list” rekao je da nema ništa protiv djevojčice i njezine obitelji, ali su roditelji s razlogom zabrinuti.

“Normalno je da se brinemo za svoju djecu. Našoj djeci prijeti zaraza od opasne bolesti i tražimo da ona budu zaštićena tijekom boravka u školi. Većina roditelja nije educirana o tome kako se HIV može prenositi i gdje sve vrebaju opasnosti, ali su uznemireni i od pomisli da će s našom djecom u razredu sjediti i ta bolesna djevojčica”, rekao je neimenovani otac.

Ravnatelj škole Ivan Čorak tvrdi da djevojčica nije upisana u školu, a ako dođe u Kutinu, kako je rekao, ona nema nikakvih zakonskih zapreka da postane učenik škole. Čorak pretpostavlja da će doći do pritiska roditelja ako Ela dođe u njegovu školu.

U Županijskom uredu za prosvjetu u Sisku nisu upoznati da Ela dolazi u kutinsku školu. Ističu da bi, ako do toga dođe, morali dobiti upute Ministarstva prosvjete o tomu kako organizirati nastavu. Smatraju da bi bila potrebna i dodatna edukacija nastavnika, učenika i roditelja.

Vladin stručni tim za djevojčicu Elu koji je vodio potpredsjednik Vlade dr. Ante Simonić opet će imati posla, jer, kako se čini, kaštelanski scenarij uključivanja Ele u nastavu mogao bi se ponoviti u Kutini.

Pročitajte više