Zbog pritužbi pojačan nadzor rada liječnika u jadranskim hotelima i poliklinikama

ZBOG pritužbi pacijenata na lošu kvalitetu pruženih usluga liječnika u hotelima i poliklinikama na jadranskoj obali Ministarstvo zdravstva pokrenulo je akciju pojačanoga inspekcijskog nadzora rada liječnika.

Akcija je počela početkom tjedna, a u današnjem priopćenju Ministarstva zdravstva istaknuto je da je njihova inspekcija zatekla liječnike u pružanju medicinske pomoći u hotelima i poliklinikama na Jadranu bez potrebnih dozvola i u za zdravlje opasnim uvjetima.

Osim toga, liječnici opće medicine zatečeni su na radu u specijalističkim poliklinikama, a Zakon o zdravstvenoj zaštiti izričito propisuje da sve poliklinike moraju imati liječnika specijalista iz onoga područja za koje su dobili registraciju Ministarstva.

Ako pak, kako je navedeno, zdravstveni inspektor osnovano posumnja da je učinjen prekršaj ili kazneno djelo može poduzeti niz mjera - od zabrane rada do podnošenja prekršajne i kaznene prijave u kojima se takav rad tretira kao nesavjesno liječenje.

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, društva s ograničenom odgovornošću, pa tako i hoteli i drugi turistički objekti, mogu registrirati djelatnost zdravstvene skrbi te svojim gostima osigurati zdravstvenu zaštitu na zakonom reguliran način i u za to propisanim prostorijama.

Sukladnom utvrđenom stanju poduzet će se mjere u skladu sa zakonom te izdati rješenje o trenutačnoj zabrani rada za one koji nisu registrirani pri Ministarstvu zdravstva.

Cilj akcije zdravstvene inspekcije je, kako je istaknuto, neprekidno djelovati da bi se zaštitilo zdravlje građana i turista koji ljetuju u Hrvatskoj.

Pročitajte više