Zbog promjena u tehnološkom sektoru, u Silicijskoj dolini od početka godine otkaze dobilo 63 tisuća ljudi

Foto: 123rf

CISCO Systems najavio je ovog tjedna otpuštanje pet tisuća zaposlenika, a to vjerojatno neće biti jedini val otkaza u Silicijskoj dolini, jer se hardverske kompanije suočavaju s velikim tehnološkim promjenama, smatraju analitičari.

Kako piše Reuters, najugroženije su kompanije koje su većinu prihoda imale od prodaje računala, čipova, servera, rutera i ostale računalne opreme, dok istovremeno mobilne aplikacije i cloud tehnologije postaju sve važnije.

Intel je ranije ove godine, u travnju, najavio ukidanje 12.000 radnih mjesta, dok je Dell u siječnju objavio da je već ukinuo deset tisuća radnih mjesta i najavio nova otpuštanja nakon što je preuzeo tvrtku EMC Corp.

Microsoft je u srpnju najavio da u idućih 12 mjeseci planira ukinuti oko 2.850 radnih mjesta, dok je HP Inc najavio ukidanje tri tisuće radnih mjesta do kraja fiskalne 2016. godine.

Od početka godine 63 tisuće otkaza

Ukupno su od početka godine, prema podacima konzultantske tvrtke Challenger, Gray & Christmas, tehnološke kompanije u SAD-u ukinule su oko 63 tisuće radnih mjesta.

Analitičari upozoravaju da visokotehnološka industrija prolazi kroz ozbiljnu dekonstrukciju i da će biti još rezova.

Cisco i druge kompanije koje su živjele od hardvera žele se usmjeriti prema softverskim uslugama, jer je na softveru veća marža, a to znači da dolazi i do velikih promjena na tržištu rada u Silicijskoj dolini.

Veliki broj hardverskih inženjera morat će biti spremni na prekvalifikaciju, ako žele naći novi posao.

Pročitajte više