Zbog ptičje gripe moguća karantena na cijelom Krimu

UKRAJINSKI dužnosnici razmotraju u subotu uvođenje karantene na cijelom poluotoku Krimu kako bi zaustavili epidemiju smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 koji je zahvatio više od polovice sela na tom području.

Glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Oleksander Horobets izjavio je da je specijalizirani britanski laboratorij potvrdio nalaz ruskih akademika po kojem je na Krimu prisutan virus H5N1, opasan za ljude.

Dodao je da je ministar Oleksander Baranivski bio na Krimu radi uvođenja novih mjera za suzbijanje širenja virusa. "Ministar smatra kako ranije mjere nisu dovoljne", rekao je Horobets.

"Trenutno se razmatra mogućnost uvođenja karantene na cijelom Krimu. Odluka bi se službeno mogla usvojiti u utorak", istaknuo je glasnogovornik.

Predsjednik države Viktor Juščenko uveo je izvanredno stanje u nekoliko sela gdje specijalizirani timovi obilaze kuću po kuću i uništavaju perad, a policija osigurava zone zabrane kretanja.

Prema podacima Ministarstva za izvanredna stanja, epidemijom je zahvaćeno 15 sela. Masovna uginuća peradi uočena su u još 15 naselja na Krimu, poluotoku u Crnom moru koji služi kao glavna točka za odmor ptica selica.

Prema podacima ministarstva, dosad su uništene 62.000 ptica i peradi. Oštećenim stanovnicima osigurana je odšteta u ukupnom iznosu od 250.000 dolara, tri dolara za kokoš i 18 za puru. Liječnici su protiv sezonske gripe cijepili 30.000 ljudi na tom području.

Slučajevi pojave virusa H5N1 zabilježeni su i u susjednoj Rusiji i Rumunjskoj. Rumunjski dužnosnici prenose da su novi slučajevi otkriveni oko 90 kilometara od Bukurešta.

Pročitajte više