Zbog skuplje pšenice očekuje nas poskupljenje hrane

CIJENA pšenice u svijetu mogla bi doseći vrtoglave razine na kojima je bila 2007. i 2008. godine, predviđaju vodeći inozemni analitičari. Rezultat daljnjeg rasta cijene pšenice (koja je u tjedan dana već poskupjela za 25 posto) je odluka Vladimira Putina da zabrani izvoz pšenice iz Rusije.

Putin je takvu odluku donio zbog velikih požara koji su poharali Rusiju i uništili dobar dio ovogodišnjeg usjeva. Samo nekoliko sati trebalo je da Putinova direktiva odjekne svjetskim burzama; u roku od 24 sata cijena pšenice je skočila za šest posto, da bi se krajem dana ipak stabilizirala.

No, istovremeno su skočile cijene i brojnih drugih namirnica pa ne čudi najava skorog poskupljenja. Podsjećamo, u 2007. i 2008. kad je cijena pšenice bila na svojoj najvišoj razini, vrlo brzo su počela poskupljenja i brojnih drugih prehrambenih namirnica. Tada je cijena pšenice na burzi iznosila 10 dolara za bušel (27,2 kilograma), dok danas iznosi 8,5 dolara za bušel i nastavlja rasti!

Ukoliko se crne prognoze ostvare, do kraja godine bi bušel pšenice na svjetskim burzama mogao iznositi više od 13,5 dolara, koliko je koštao u veljači 2008. godine. To je ujedno i najveća zabilježena cijena, a tada je cijena hrane općenito dosegla maksimum. S obzirom da je cijena pšenice na svjetskim burzama za 40-ak posto veća nego u Hrvatskoj, ne može se sa sigurnošću predvidjeti kakva nas poskupljenja hrane očekuju.

Pročitajte više