Zbog srpskih tablica vandali Mađarima uništili kuću

MAĐARSKI bračni par Hajnalka Spišić-Ralbovszki i Istvan Ralbovszki, koji u Pakoštanima imaju vikendicu 20 godina, vrlo se neugodno iznenadio ugledavši svoj automobil s izbušenim gumama, te kuću išaranu grafitima prijetećeg nacionalističkog sadržaja.

Razlog za ovo vandalsko iživljavanje nad imovinom Mađara počinitelji su našli u registracijskim oznakama Srbije i Crne Gore, koje su spazili na njihovom automobilu.

74-godišjnji Istvan Ralbovszki neko je vrijeme, naime, radio u susjednoj nam Srbiji, pa odatle i sporne tablice.

Iako sa svojom ženom već 20 godina ljetuje u Pakoštanima, ovo je prvi put da se dogodio ovakav incident.

Na vozilu marke volkswagen Mađarima su izbušene gume, te je cijeli automobil išaran napisima "Ubit ćemo", "NDH", "Za Dom spremni", te velikim slovom "U" s pripadajućim križevima.

Na fasadi kuće vandali su, pak, Mađaru poručili "Gotov si", "Srbo, zadnja opomena", "Jedan Srbin manje", te "Ubi Srbina", "Srbe na vrbe", "Zaklati", uz mnoštvo ustaških simbola, što se navodi i u Slobodnoj Dalmaciji.

Na kući je velikim slovima napisano i "Crna legija".

"Ne mogu vjerovati da nam je netko ovo napravio." - izjavila je šokirana 64-godišnja Hajnalka.

"U Pakoštanima nas svi znaju, tu dolazimo godinama i sa svim susjedima smo u dobrim odnosima. Nakon 20 godina doživimo ovakav užas jer nam je na autu oznaka iz Subotice. Ne mogu ni pretpostaviti tko nam je to učinio, jednostavno mi je neshvatljivo. - zaključila je Mađarica.

Iz PU zadarske javili su tek da su počinitelji još uvijek nepoznati, no da se za njima intenzivno traga.

Šteta je procijenjena na sedam tisuća kuna, a policija je podnijela kaznenu prijavu i protiv nepoznatog počinitelja za kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari.

(

Pročitajte više