Zbog suše proglašena elementarna nepogoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vukovarskosrijemski župan Nikola Šafer proglasio je danas zbog dugotrajnog razdoblja suše elementarnu nepogodu za poljoprivredne kulture šećernu repu, jari ječam i zob.

Po prvim procjenama, štete od suše u Vukovarsko-srijemskoj županiji na površinama zasijanim tim poljoprivrednim kulturama iznose oko 51 milijun kuna.

Naime, procjenjuje se da je zahvaćeno 60 posto od oko osam tisuća hektara šećerne repe i da šteta iznosi 48 milijuna kuna. Na oko 1200 hektara zasijanih jarim ječmom štete su 50 posto, odnosno 2,4 milijuna kuna. Pedesetpostotne štete procijenjene su i na 360 hektara zasijanih zobi i iznose oko 500 tisuća kuna.

Po županovim riječima, u prva četiri mjeseca ove godine na području Vukovarsko-srijemske županije palo je oko 67 litara padalina po četvornom metru koje su bile uglavnom snježne. U optimalnim agrotehničkim rokovima za sjetvu palo je tek od 0,5 do 1,5 litara po metru četvornom što iznosi oko 35 posto uobičajenih padalina za to doba godine.

Zbog dugotrajnog razdoblja suše u Vukovarsko-srijemskoj županiji za sada je presijano oko 2000 hektara zasijanih šećernom repom.

(Hina) žd sp

Pročitajte više