Zbog suše ugroženi slavonski ribnjaci

VELIKA suša koja je snizila razinu vode u svim slavonskim ribnjacima, velika je opasnost koja može dovesti do pomora ribe, ističu u našičkim, donjomiholjačkim i beljskim ribnjacima.

Po riječima Zvonka Ibriksa, direktora našičkog Ribnjaka, razina vode u akumulacijama pada iz dana u dan, te je oko pet tona matica u zimovnicama izloženo velikom riziku. U lipnju se, kaže može očekivati još teže stanje jer će i noćne temperature biti znatno više. Podsjetio je na višemjesečne posljedice suše iz 2000. godine i koje se i danas osjećaju, jer uzgojni ciklus šarana traje tri godine. Za vrijeme te suše na samo jednoj od 25 tabli našičkog Ribnjaka 1905.d.d. zbog visokih temperatura, koje su izazvale nedostatak kisika, uginulo je 32 tone ribe, rekao je Ibriks.

U donjomiholjačkom Ribnjačarstvo također strahuju da bi situacija mogla biti katastrofalna ako sušno vrijeme i visoke temperature još potraju. Temperatura vode sada je 25 do 26 stupnjeva, a ako bi porasla na više od 30 stupnjeva, posljedice bi bile nesagledive, ističu u donjomiholjačkom Ribnjačarstvu.

U Hrvatskoj je inače velik problem u proizvodnji slatkovodne ribe zbog malih poticaja, skupih kredita, te velikog broja ribojednih ptica kormorana, te je upitna sveukupna i tako mala proizvodnja od 700 tona slatkovodne ribe godišnje, kažu u beljskim ribnjacima.

Pročitajte više