Zbog ubojstva pripadnika Hamasa i lažnih putovnica: London protjeruje izraelskog diplomata

ZBOG korištenja naručenih britanskih putovnica u ubojstvu visokog pripadnika Hamasa u Dubaiju, London je najavio izgon izraelskoga diplomata iz Velike Britanije. Progon će, prema informacijama koje prenose britanski mediji, predstavničkome domu parlamenta tijekom izvještaja o vladinim mjerama u istrazi incidenta koji se u siječnju dogodio u Dubaiju, potvrditi britanski ministar vanjskih poslova, David Miliband.

BBC prenosi da je izraelski diplomat kojem prijeti izgon londonski vođa izraelske tajne službe Mosad. Izrael niječe da su njegovi agenti odgovorni za ubojstvo Mahmuda Al Mabuha, potvrdio je da je britansko ministarstvo vanjskih poslova na pregovore pozvalo izraelskoga veleposlanika Rona Prosora.

Velika Britanija je 1988. godine zbog špijunske afere izgnala izraelskoga diplomata Erieja Regeva koji je također bio Mosadov agent.

Vlasti u Dubaiju su ubojstvo Mahmuda Al Mabuha pripisale Mosadu te su identificirale najmanje 26 osoba koje su pripadale skupini koja je 20. siječnja u luksuznom dubaijskom hotelu prvo drogirala, a potom i ugušila Mahmuda Al Mabuha, jednoga od vođa palestinskoga Hamasa. Skupina je u Dubai doputovala s lažnim identitetima i naručenim britanskim, irskim, francuskim i australskim putovnicama. Službeni Izrael nije niti potvrdio niti negirao upletenost u ubojstvo.

Pročitajte više