Zbog utapanja djeteta u Koprivnici traži se duži zatvor za animatorice i voditeljicu

Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL

NA BAZENIMA Cerine u Koprivnici, prilikom organizirane proslave rođendana 2018. godine, utopio se dječak, zbog čega su u rujnu na zatvorske kazne osuđene tadašnja voditeljica bazena, dvije studentice koje su radile kao animatorice na rođendanu te službeni spasilac. 

Osuđeni su za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, pri čemu je 43-godišnja voditeljica osuđena na kaznu u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, dok su ostali osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po jedne godine. Pravna osoba, odnosno bazeni, kažnjena je s 500.000 kuna kazne.

DORH smatra da su kazne preniske

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu sada je podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude. Kako navode, žalba je podnesena zbog odluke o kaznama jer državno odvjetništvo smatra da je, zbog težine kaznenog djela, njegovih posljedica i izostanka značajnijih olakotnih okolnosti, trebalo okrivljenim fizičkim osobama izreći kazne zatvora u duljem trajanju, a pravnoj osobi novčanu kaznu u višem iznosu.

Na rođendanu na kojem se dogodila tragedija bilo je osmero djece stare sedam godina. U jednom trenutku u tzv. divljoj rijeci s dubinom bazena od 133 centimetra utopio se dječak neplivač.

Obrana studentica i spasioca

Studentice su na sudu navele kako su one bile angažirane kao animatorice na rođendanu i nisu bile zaposlene na bazenima te ne mogu biti ni odgovorne za opću sigurnost kupača. Osim toga, nisu bile ni obučene za provođenje zaštitnih mjera. Tvrde i da nisu “provjerile plivačke sposobnosti djece, a iz iskaza ispitanih svjedoka, roditelja djece, proizlazi da su ih animatorice pitale da li djeca znaju plivati i da su sva djeca uglas vikala da znaju“, prenijela je suđenje Danica.

Spasilac na bazenima branio se kako su trebala biti angažirana dva spasioca, a ne jedan, a “nedvojbeno je utvrđeno da u ta tri sata rođendana dijete nije pokazivalo da bi imalo problema s plivanjem pa da bi on mogao znati da je bilo u opasnosti”.

Pročitajte više