Zbog viška glasačkih listića obustavljeni izbori na Filozofskom fakultetu

Foto: Facebook

"ZBOG viška glasačkih listića u kutiji, izbori za Studentski zbor na Filozofskom fakultetu su obustavljeni!", objavila je danas Kandidacijska lista "Filozofski je naš!". Naime, u tijeku su izbori za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, no nakon prijetnji  v. d. dekana Željka Holjevca, situacija na tom fakultetu daleko je od normalne. 

"Duboko smo razočarani neodgovornošću mjerodavnih za provedbu izbora! Onemogućili su njihovu transparentnu i regularnu provedbu u trenutku kada je zainteresiranost i izlaznost birača veća nego ikada ranije i kada su ti izbori od izrazite važnosti za mnogo širi kontekst – kao događaj za koji je (bivši) o.d. dekana najavljivao da će razriješiti opću krizu na fakultetu, stoga je ovo skandal bez premca! Nažalost, takav rasplet događaja samo je kruna ostalih neregularnosti na koje smo tijekom prethodnih dana uporno skretali pozornost. Nadamo se da je sada postalo jasno da naša opetovana upozorenja nisu bila hirovito izmišljanje, nego su itekako imala uporište. Žao nam je samo da se to konačno očitovalo na ovaj način, koji krizu na fakultetu produžuje unedogled", naglašava se u priopćenju Kandidacijske liste "Filozofski je naš!"

Sada se zahtijeva odgovornost mjerodavnih a kod ponavljanja izbora nipošto u ključnim povjerenstvima – Izbornom povjerenstvu i Povjerenstvu za prigovore – ne smiju se naći isti ljudi, imenovani na dvojbeno legalan, a sigurno nelegitiman način, naglašavaju studenti. 

"Već je njihovo imenovanje (mimo volje Fakultetskog vijeća i mimo konzultacija sa studentskim predstavnicima o odabiru studentskih članova povjerenstava) bio početak netransparentnosti i potencijalnih neregularnosti, a one su se samo ulančavale i umnažale, završivši ovim ishodom.
Pozivamo sve kolegice i kolege, cjelokupnu fakultetsku javnost, da nam se u tom zahtjevu pridruže i tako pokažu da manipulacije i/ili nedostatak odgovornosti na ovim izborima ne mogu proći tek tako, uz naše slijeganje ramenima i kimanje glavom", ističe u priopćenju u kojem se zaključuje da će borba očito još potrajati.

"Svjesni smo da smo svi već dobrano umorni od izvanrednog stanja, no to nam ne smije biti izgovor da posustanemo", zaključuje se na kraju.

 

Pročitajte više