Zdravku i Višnji Pevec prijeti osam godina zatvora

JUTROS je u Bjelovaru privedeno više osoba, među kojima su, kako se neslužbeno doznaje, Zdravko i Višnja Pevec. Iako nam je neslužbeni izvor iz Pevec grupe kazao da su oboje proveli noć u pritvoru, iz policije tvrde da su se sva postupanja događala tijekom dana. Zdravko i Višnja Pevec su oko 17.30 sati privedeni na policiju na informativni razgovor, a oko 18.30 su zajedno s istražiteljima došli u svoju kuću u Istarskoj ulici u Bjelovaru.

Policija zbog zaštite podataka ne može službeno potvrditi identitet privedenih osoba, ali neslužbeno doznajemo da je uz Pevece ispitano nekoliko bivših članova Uprave njihove kompanije te još nekoliko visokopozicioniranih zaposlenika, ali osim bračnog para navodno je privedena samo još jedna osoba.

> Policija radi prema katoličkom kalendaru: Tko će biti uhićen na Veliku Gospu?

Doznajemo kako se trenutno vrši pretraga objekata na više lokacija, vezana uz Pevec. Još nema službenih informacija oko uhićenja, a neslužbeno doznajemo kako se radi o teškim kaznenim djelima u gospodarskom poslovanju, za što je predviđena zatvorska kazna od maksimalno osam godina.

Policija tek sutra izlazi sa službenim informacijama

"Policijski službenici naše PU u koordinaciji s bjelovarskim Državnim odvjetništvom provode kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz područja gospodarskog kriminaliteta vezanog uz poslovanje tvrtki iz grupacije Pevec", rekla je za Index policijska službenica za odnose s javnošću Jadranka Harar, dodajući kako još nitko nije formalno uhićen te da o tome hoće li netko biti uhićen ovisi ishod istrage.

Iste informacije dolaze i od glasnogovornika PU bjelovarsko-bilogorske Dražena Medveda koji zasad ne može odavati detalje. Medved je tek potvrdio da se pretraga odvija na nekoliko lokacija među kojima su i kuća bračnog para Pevec, kao i ranč na kojem su boravili prije nego što im je policija zakucala na vrata. Policija će se tijekom večeri oglasiti priopćenjem, a više informacija bit će poznato u četvrtak poslijepodne.

Peveci uhićeni zbog izdavanja mjenica bez pokrića?

Proteklih mjeseci mediji su pisali kako Pevecu prijeti zatvor zbog varanja poslovnih partnera i izdavanja mjenica bez pokrića. Zdravko Pevec je izdao oko 140 milijuna kuna mjenica koje su ostale nenaplaćene, te se sumnja kako se radilo o mjenicama bez pokrića, što je kazneno djelo zloupotrebe ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Početkom veljače Pevec je bio pozvan na obavijesni razgovor u policiju zbog prijave jedne tvrtke s kojom je poslovao. Navodno ga se sumnjiči da je izdavao mjenice bez pokrića te tako navodno oštetio poslovne partnere. Tvrtka koja ga je prijavila policiji je jedan od bivših dobavljača.

Istražitelje navodno zanimaju i krediti koje su banke izdavale Pevecu, a koji ukupno iznose više od dvije milijarde kuna. Prema neslužbenim informacijama, istražuju se i navodi da su sredstva s računa tvrtke bez valjane osnove prebacivana na privatne račune, i to preko isplate dnevnica. Navodno je upravo zbog toga osim Zdravka i Višnje Pevec privedena još jedna osoba, računovotkinja njihove firme.

Dugovi grupe Pevec u ovom trenutku iznose oko 2,1 milijardu kuna, a tvrtka ukupno vrijedi tek oko 500 milijuna kuna.

Raspad poslovnog imperija

Pevec spada u onu grupu hrvatskih poduzetnika koje je kriza praktički stjerala na prosjački štap. Firma osnovana 1990. godine postupno je rasla i razvijala se sve do 2008. godine, kada je počeo raspad. U tom trenutku Pevec je imao trgovačke centre u gotovo svim većim hrvatskim gradovima, a posjedovao je i hotel u Đurđevcu. U svoju je vilu u Bjelovaru uložio pravo malo bogatstvo.

Poslovni imperij koji je zapošljavao oko 600 radnika u gospodarsku krizu ušao je nespreman, opterećen dugovima prema dobavljačima koje nisu mogli isplatiti. Plaće radnicima najprije su počele kasniti, a zatim su sasvim prestale stizati. Brojni trgovački centri počeli su zatvarati svoja vrata, a krajem 2009. Pevec je dobio i stečajnog upravitelja nakon neuspješnih pokušaja da ga od propasti spase Vladimir Šelebaj Sellier i Josip Baotić.

Raspad firme odrazio se i na privatne živote bračnog para Pevec. Višnja Pevec je tako zbog besparice morala odustati od glazbene karijere koju je neuspješno pokušala započeti prije dvije godine. Tada je s pjesmom "Ti si sve što meni treba" ušla u finale Hrvatskog radijskog festivala, a planirala je snimiti i album, ali mikrofona se ostavila zbog nedostatka financija.

Pročitajte više