Hitna pomoć u Petrinji premještena iz kontejnera u zgradu

Ilustracija: Antonio Pejsa/PIXSELL

PETRINJSKA Hitna pomoć, fizikalna medicina i rehabilitacija te još nekoliko zdravstvenih, kao i upravnih odjela županije, premješteni su u čvrsti objekt, odnosno zgradu, iz kontejnera gdje su djelovali od razornog potresa koji je pogodio taj grad i Sisačko-moslavačku županiju.

Ugovore o zakupu prostora danas je s Milenkom Strižakom, vlasnikom zgrade na adresi Vladka Mačeka 47, potpisao župan Ivan Celjak, ističući da je time županija osigurala prostor za rad odjela i ispostava zdravstvenih ustanova te upravnih odjela županije koje su uslijed potresa svoje djelatnosti privremeno obavljali u kontejnerima.

Napomenuo je da se, nakon što je u Sisku ambulanti Doma zdravlja i privatnim ordinacijama nakon rada u kontejnerima osiguran čvrst i siguran objekt, to sada čini i sa zdravstvenim ustanovama u Petrinji.

Građani Petrinje će usluge rehabilitacije moći koristiti u svom gradu

Tako se iz Siska u Petrinju vraća Služba za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo, iz kontejnera se u čvrst i siguran objekt vraćaju i Služba za školsku i sveučilišnu medicinu, Odsjek za mentalno zdravlje, prevenciju, izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Vraća se i županijski Zavod za hitnu medicinu, Odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u okviru Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak, pa tako Petrinjke i Petrinjci, najavio je Celjak, više neće morati za usluge rehabilitacije ići u Sisak, već će ih moći koristiti u Petrinji.

Župan je najavio i da će se u sljedećih desetak dana na područje Petrinje vratiti i dio Odjela pulmologije, dugotrajnog liječenja i palijativne skrbi, a njegov dio bit će u modularnom objektu u Mošćenici.

U čvrst i siguran objekt vraćaju se i službenice županije koje rade u kontejnerima u Petrinji u okviru Upravnog odjela za poslove županijske Skupštine, zatim Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU, Odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i obnovu.

Petrinjci su u potresu izgubili svoj grad, ali su ostali obnoviti ga

Tatjana Vrga, voditeljica Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opće bolnice Sisak, naglasila je da je građanima Petrinje izuzetno važno što se sve ovo događa u ovom mjesecu, ravno godinu dana nakon potresa u kojem su "Petrinjci izgubili svoj grad".

"Ali, dokazujemo da smo čvrsto na tome da ga obnovimo jer smo ostali ovdje unatoč svemu i želimo, svatko u svom dijelu, dati obol tome i izvršiti svoje poslanje", poručila je Vrga.

Pogotovo je to važno, rekla je, za sve potrebite u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji, s obzirom na to da Petrinji gravitira i još 55 sela, čiji su mještani u potresu dodatno izgubili prometnu povezanost i nisu mogli obavljati fizikalnu terapiju u Sisku. Naglasila je da su do sada u kontejnerima radili dva puta tjedno, a od sada će ovu uslugu nuditi svakodnevno u Petrinji.

Sve se događa prije zime u interesu svih sugrađana

Milenko Strižak, vlasnik zgrade u Mačekovoj 47, izrazio je zadovoljstvo što je županija prepoznala potencijal ovog prostora. Riječ je, kazao je, o multifunkcionalnoj zgradi koja je prvotno građena s namjenom doma za starije i nemoćne, ali je utvrđeno da ona mora biti vrjednija i u većoj funkciji.

"Ima četiri ulaza, uredno je podnijela ovaj katastrofalni potres, a mi smo kao jednu svoju poslovnu odluku odlučili odmah mjesec dana iza potresa da bismo zatvorili ovaj naš posao i ponudili prostor. Srećom će se to dogoditi sada prije zime u interesu svih sugrađana i drago mi je da je tako", rekao je Strižak.

Pročitajte više