Performans Zelene akcije ispred Ministarstva. Donijeli su i simboličnu tortu

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

ZELENA akcija je zajedno s još 14 udruga i građanskih inicijativa iz čitave Hrvatske jučer organizirala satirični performans Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Cilj performansa je bio ukazati da novi nacionalni Plan gospodarenja otpadom 2023.-2028., koji je u javnom savjetovanju do 30. ožujka, potiče nastavak gradnje štetnih regionalnih centara i spaljivanja otpada, a zanemaruje prioritete smanjenja, ponovne uporabe, recikliranja i kompostiranja.

Aktivisti su istaknuli transparent s natpisom "Budućnost nam je crna" te su satiričnim performansom željeli ukazati na bogaćenje interesnih skupina koje traje već 18 godina. Ministarstvu su, kao privitak uz komentare na Plan, željeli urudžbirati simboličnu tortu, ali ju Ministarstvo nije htjelo zaprimiti. Policija koja je došla na poziv Ministarstva je ustanovila kako torta nije problematična.

"Ministarstvo opet daje vjetar u leđa zagađivačkoj industriji"

"Koncept regionalnih centara za smeće i spaljivanje, zacrtan 2005. godine, postao je punoljetan! Hrvatska je među najgorim zemljama u gospodarenju otpadom u EU. Umjesto da nauči na greškama, resorno ministarstvo nastavlja nerazumno forsirati isti sustav", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Podsjetili su kako je Europska unija već nekoliko puta upozorila Hrvatsku da treba napraviti reviziju regionalnog sustava i okrenuti se ulaganju u lokalne sustave smanjenja, ponovne uporabe i maksimalnog recikliranja i kompostiranja. 

"Ministarstvo ignorira bolja rješenja i novim Planom opet daje vjetar u leđa zagađivačkoj industriji. Čini se da su ministru Filipoviću važni interesi onih koji se bogate na smeću, a ne zaštita okoliša koja je u javnom interesu. S ovakvim Planom očekuje nas budućnost puna zagađenja i skupih računa", istaknuo je Košak.

"Građanima u Viškovu je ugroženo zdravlje"

Ukazao je na to da se prijedlogom Plana za narednih pet godina propisuje izgradnja novih osam regionalnih centara, za što je potrebno više od pet milijardi kuna. S druge strane, za prioritetno smanjenje nastanka otpada i ponovnu uporabu izdvajaju se minimalna sredstva, kao i za potrebnu lokalnu infrastrukturu za sortiranje, recikliranje i kompostiranje otpada.

Tvrdi kako su prva dva izgrađena centra, Marišćina i Kaštijun, pokazala promašenost koncepta regionalnih centara. "Građanima u Viškovu i okolnim naseljima, zbog centra Marišćina, ugroženo je zdravlje jer žive u uvjetima smanjene kvalitete zraka. Povećane koncentracije štetnih čestica uzrokuju respiratorne probleme stanovnicima, a to potvrđuju i dvije pravomoćne presude protiv odgovornih djelatnika", dodao je Košak. 

Naglasio je da isti problem zbog zastarjele tehnologije imaju stanovnici koji žive u okolici centra Kaštijun u Istri, a ako se novi Plan provede u djelo, isto čeka i mještane drugih naselja diljem RH.

Pročitajte više