Zelena akcija u znak prosvjeda sagradila kućicu na parkiralištu pred poglavarstvom

UDRUGA Zelena akcija izradila je jutros na parkiralištu pred zagrebačkim Gradskim poglavarstvom kućicu veličine osam metara četvornih, u znak prosvjeda protiv gradnje na gradskim zelenim površinama.

Kuću od drva i siporeksa pokrivenu ter papirom, širine dva i dužine četiri metra, aktivisti Zelene akcije počeli su zidati ispred Gradskog poglavarstva oko sedam sati. Gradnja je završena pola sata kasnije, a unatoč tome što podizanje objekta nije bilo najavljeno, policija nije ometala aktiviste.

Akciju pod nazivom "Ako može u parku može i na parkingu" podržalo je i sedam građanskih inicijativa iz naselja u kojima se na zelenim gradskim površinama grade ili se namjeravaju izgraditi razni objekti od benzinskih pumpa i parkirališta do crkava.

Unatoč protivljenju građana tih naselja Grad Zagreb rasprodaje zelene površine i izdaje dozvole za gradnju, kazala je predsjednica Zelena akcije i organizatorica skupa Jagoda Munić.

Izrazivši zadovoljstvo provedbom akcije, organizatorica je rekla da se pred Gradskim Poglavarstvom okupilo sedamdesetak članova Zelene akcije i građanskih inicijativa.

Dodala je kako je ovaj skup uvod u javnu tribinu koju će Zelena akcija organizirati u petak pod nazivom "Spasite gradsko zelenilo".

Od gradskih dužnosnika koji su u vrijeme prosvjeda dolazili na svoja radna mjesta u Poglavarstvo, kućicu Zelene akcije obišao je jedino zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić. Iako, kako kaže, podržava akciju za očuvanje gradskih zelenih površina, Tojčić je ustvrdio da Grad ne može obustaviti gradnju na lokacijama za koje je izdana građevinska dozvola.

"Građevinske dozvole izdaju tijela uprave u skladu sa zakonom, a Poglavarstvo nema ništa s tim", kazao je Tojčić, odgovarajući na upite ljutitih prosvjednika o razlozima gradnje na zelenim površinama.

Pročitajte više