Čobanković: Zašto ne bismo prodali vodu kad je već imamo, to je hvalevrijedan projekt


"MISLIM da je to jedna ideja za pohvaliti!", rekao je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković gostujući u trećem Dnevniku HTV-a komentirajući navod da HDZ u izbornom programu predlaže da vodu počnemo prodavati Arapima te da su o prodaji vode i neslužbeno razgovarali s Izraelom, Ciprom, Kuvajtom i Katarom.

Voda je problem, a mi je imamo

"Vidimo da je sve veći problem vode, a mi vode imamo", objašnjavao je Čobanković priznajući da su obavljeni već preliminarni pregovori s predstavnicima Katara. Ministar Čobanković kaže da je riječ o državnom projektu koji bi trebao početi 2012. godine.

"Normalno da nećemo krcati vodu u brod bez studije i studioznog projekta", rekao je kroz smijeh Čobanković dodajući da bi se voda crpila iz Hidrocentrale Ombla jer prirodnim padom dolazi do mora, a prirodna voda ionako većim dijelom ulazi u more.

Zelena stranka: Čobankoviću, prodaj svoju vodu, a ne hrvatsku zemlju

Žustra reakcija stigla je iz Zelene stranke na najavu iz HDZ-ova predizbornog programa da bi se proračun mogao popuniti prodajom hrvatske vode arapskim zemljama.

"Zelena stranka drži sramotnom najavu ministra Čobankovića da će Hrvatska ući u nekakav posao prodaje vode s arapskim zemljama", stoji u priopćenju predsjednika Zelene stranke Aljoše Babića te se dodaje kako je od te činjenice gore to što se o tome pregovara još od 2008. godine "bez znanja hrvatske javnosti".

Smatraju kako je takav potez uvođenje privatizacije i prodaje hrvatskih voda "na mala vrata". "Ministra Čobankovića pozivamo da proda svoju zemlju do  koje je došao na upitan način a neka ne dira hrvatske vode koje moraju ostati u vlasništvu građana Hrvatske", piše Aljoša Babić te dodaje kako je potrebno pokrenuti cijelu hrvatsku javnost kako ne bi došlo do prodaje hrvatskih voda.

Pročitajte više