˝Zeleni cvijet˝ Varaždinu, Koprivnici i Sisku

HRVATSKA turistička zajednica (HTZ) danas je u Varaždinu dodijelila priznanja ´Zeleni cvijet 2002´ za najuređenije gradove, mjesta, objekte i okoliš kontinentalne Hrvatske; najuređenijim gradovima proglašeni su Varaždin, Koprivnica i Sisak.

Svečanost dodjele priznanja ´Zeleni cvijet 2002´, koje drugu godinu za redom provodi HTZ u sklopu svoje ekološko-edukativne akcije ´Volim Hrvatsku´, održana je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu uz nazočnost brojnih gradonačelnika, župana te ministrice turizma Pave Župan Rusković.

Po riječima direktora TZ Varaždinske županije Borislava Šimenca, za priznanja ´Zeleni cvijet 2002´ iz 13 kontinentalnih županija bilo je 400 nominiranih ili dvostruko više nego lani, a ukupno je dodijeljeno 77 priznanja u 23 kategorije.

Uz gradove i mjesta za uređenost su priznanja dodijeljena i dječjim vrtićima, školama, trgovinama, parkovima, crkvama, ugostiteljskim objektima, ulicama i dr.

Priznanja su uručili direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić i ministrica turizma Pave Župan Rusković koja je uz čestitke nagrađenima istaknula i da su pomaci na bolje u uređenosti vidljivi i na kontinentu i na obali te da će nagrađeni biti poticaj i drugima.

Među brojnim kategorijama, najbolje uređenim manjim gradovima proglašeni su Nova Gradiška, Našice i Varaždinske Toplice, a među mjestima ´Zeleni cvijet 2002´ dobili su Molve, Marija Bistrica i Sveti Martin na Muri.

Najuređeniji okoliš hotela je onaj oko dvorca Bežanec, hotela Coning u Trakošćanu i hotela Kralja Tomislava u Novoj Gradiški, a najbolji objekti seoskog turizma su Lacković iz Bilja, Antin Stan iz Ivankova te obiteljsko imanje Zlatni klas iz Pitomače.

Ove godine nisu dodijeljena priznanja za uređenost autobusnih kolodvora, jer je većina njih u gotovo svim županijama ocijenjena ´crnom točkom´. No, zato su priznanje ´Zeleni cvijet 2002´ dobila 2 željeznička kolodvora - iz Vinkovaca i Skrada (Gorski kotar).

Dva posebna priznanja dobile su i tvrtke Podravka iz Koprivnice te Vindija iz Varaždina.

U sklopu dodjele priznanja ´Zeleni cvijet 2002´ u varaždinskom hotelu Turist održana je i Prva revija autohtone kuhinje kontinentalne Hrvatske, na kojoj je svoje specijalitete predstavilo 12 restorana iz unutrašnjosti zemlje.

Pročitajte više