Trump je poslao poruku. Zemlje EU će morati birati između Ukrajine i svoje sigurnosti

Foto: Profimedia

Poziv pape Franje Ukrajini da se ohrabri na početak pregovora o prekidu rata nije naišao ni na malo razumijevanja u Kijevu. Predsjednik Zelenski već je sutradan odbacio Papin poziv ustvrdivši kako Ukrajina brani Europu. "Ruske ubojice i mučitelji nisu ušli u Europu samo zato što ih zadržavaju Ukrajinci oružjem u rukama pod plavo-žutom zastavom", poručio je Zelenski.

Iako je sama reakcija Zelenskog na prijedlog mirovnih pregovora uobičajeno negativna, neobično je da je odlučio izravno odgovoriti Papi. Kao vrhovni poglavari Katoličke crkve, pape su bili i još uvijek su jedne od rijetkih moralnih vertikala čije mišljenje ne slušaju samo katolici već i mnogi kršćani, pa i šire. Stoga su se i puno veće "face" od Zelenskog skanjivale ulaziti u otvoreni sukob s papama. Mogli su slati atentatore na njih, ali im se javno suprotstavljati, e, to su izbjegavali.

Zelenski živi u nekom svom izdvojenom univerzumu

Očigledno da Zelenski, kao i njegov ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba (čiju je smjenu zbog nerada Zelenski nedavno najavio), koji je također našao za shodno da izravno napadne Papin prijedlog, žive u nekom svom izdvojenom univerzumu te ne shvaćaju da 99 posto država koje šalju pomoć Ukrajini da bi preživjela čine ili države s katoličkom ili kršćanskom većinom. Stoga otvoreno reći Papi, koji poziva na prekid rata i stradavanja ne samo vojnika već i civila, da stoji na strani zla nije najinteligentnije. 

I još, povrh svega, spominjati papu Pia XII. i njegovu ulogu u II. svjetskom ratu. Pa kad Kuleba spominje II. svjetski rat, tek da i mi spomenemo da se ni sam Adolf Hitler nije usudio otvoreno udariti na papu Pia i Vatikan kad je Wehrmacht u rujnu 1943. okupirao Rim. Bojeći se Nijemaca, s kojima su još koji dan ranije bili saveznici, talijanski kralj i premijer pobjegli su na jug Italije. Papa je ostao u Rimu. 

Inače pasivan Kuleba, valjda probuđen prijetnjom otkaza, piknuo je u temu u koju bolje da nije. Spočitavati sadašnjem Papi za nešto što se događalo prije više od osamdeset godina je potpuno promašeno. Dirati u vremena u kojima su se, po Kulebinim kriterijima, i mnogi Ukrajinci svrstali na pogrešnu stranu. Čovjek bi pomislio da se Zelenski i Kuleba baš jako trude što više okrenuti europsku i američku javnost protiv sebe.

Koliko je pogrešan pristup Zelenskog samo potvrđuje da je jedinu potporu dobio od njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock iz stranke Zelenih. Stranke koja zbog takvih i sličnih stavova na anketama ima manju potporu od ultradesne stranke Alternativa za Njemačku (14 naprama 19 posto). Doduše, i glasnogovornik kancelara Olafa Scholza izjavio je u ponedjeljak da on "ne dijeli Papino mišljenje", što zasigurno neće pozitivno utjecati na i ovako slab rejting socijaldemokrata od samo 15%.

Rusi preuzeli inicijativu

Nakon neuspjeha ukrajinske ofenzive ruska vojska je potpuno okrenula odnos snaga i preuzela inicijativu. Pa i da nije bilo prijedloga pape Franje, već bi u Kijevu sami trebali nadoći na ideju da bi možda mogli potražiti i druge opcije kako da spase ne samo državu već i narod.

Ako se Zelenski nada da će se američka pomoć obnoviti, onda je potpuno odvojen od realnog svijeta. Trumpov plan prekida financiranja Ukrajine već provode republikanci u Zastupničkom domu Kongresa. Inicijativa da umjereni republikanci s demokratima na silu proguraju pomoć Ukrajini svakim danom ima sve manje izgleda.

Odustajanjem Nimarate Nikki Haley od predsjedničke utrke (u kojoj i onako nije imala baš nikakve šanse) Trump je postao republikanski predsjednički kandidat kojem je nominacija samo formalnost. 

Umjereni republikanci su u lošoj poziciji

Republikanskom strankom od 8. ožujka predsjedava Trumpov vjerni sljedbenik Michael Whatley iako će strankom zapravo upravljati Trumpova snaha Lara Trump. Time se pozicija umjerenih republikanaca u Kongresu (i u cijeloj stranci) dodatno pogoršala.

Inicijativa umjerenog republikanca Briana Fitzpatricka da se sklopi savez demokrata i umjerenih republikanaca u Zastupničkom domu za izglasavanje 61 milijarde dolara Ukrajini time ima još manje izgleda za uspjeh jer će svi republikanci koji joj se priklone sasvim sigurno izgubiti potporu stranke na narednim izborima, na kojima se neće birati samo novi predsjednik već i novi saziv Zastupničkog doma.

Bez stranačke podrške, i s izglednim desnim republikanskim protukandidatom, odmetnuti republikanci više ne samo da neće vidjeti Kongres nego će okončati i političku karijeru. 

Trumpovu odlučnost da više ne dozvoli financiranje Ukrajine potvrdio je i Orban koji je s njim razgovarao u floridskoj rezidenciji obitelji Trump Mar-a-Lago. Činjenica da je Trump jednom europskom premijeru, pa makar to bio i Orban, potvrdio svoje stavove o Ukrajini ima značajno veću težinu nego kad ih izgovori na predizbornim skupovima.

Trump je Orbanu potvrdio i da namjerava naplaćivati američku zaštitu europskim saveznicima. Orban tvrdi da mu je Trump rekao kako će Europljani imati dvije opcije – ili skupa ulaganja u jačanje vlastitih oružanih snaga ili plaćanje Amerikancima cijene sigurnosti.

Sve manje opcija za europske lidere

Sa sve izglednijom Trumpovom pobjedom i vraćanjem u Ovalni ured europski politički lideri imaju sve manje opcija. Ili nastaviti pomagati Ukrajini i time dodatno slabiti vlastite obrambene sposobnosti ili prestati pomagati Ukrajini i usmjeriti sve kapacitete u jačanje četrdeset godina zanemarivanih oružanih snaga, jer bi se lako moglo dogoditi da uz svu europsku pomoć Ukrajina ipak ne uspije obraniti neovisnost.

U takvim uvjetima, kad europske države nastavljaju pomagati Kijevu i na štetu vlastitih obrambenih kapaciteta, napad Zelenskog na papu Franju teški je promašaj. Uostalom, sa svakim mjesecom bliže američkim predsjedničkim izborima Putin ima sve manje potrebe za započinjanjem bilo kakvih pregovora.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više