Zelenski na presici s Plenkovićem: Pregovori s Rusijom nemaju nikakvog smisla

Screenshot: HRT

HRVATSKI premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu su održali zajedničku press-konferenciju.

Podsjetimo, Plenković je jutros nenajavljeno posjetio Ukrajinu. U Kijevu se susreo s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, a posjetio je i Buču, mjesto pored glavnog grada Ukrajine u kojem su ruske snage tijekom okupacije masakrirale ukrajinske civile.

"Rusija je potpuno izgubila kredibilitet"

"Želim zahvaliti ponajprije svim zemljama, apsolutno svima, predsjednici Moldavije, premijerima Slovenije, Slovačke i Hrvatske i svim državnicima koji su danas s nama. Iznimno je važno što je više od 50 zemalja danas sudjelovalo u ovom susretu", rekao je Zelenski.

"Rusija je potpuno izgubila kredibilitet kao država pod vodstvom predsjednika Putina. Pregovori s takvom zemljom jednostavno nemaju nikakvog smisla jer vidimo da čini ratne zločine zbog kojih predsjednik Rusije ne žali, ne štedi ni Ukrajince ni svoje državljane", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Bjelorusija je također izgubila subjektivnost i kredibilitet jer ona trenutačno uopće ne može utjecati na to hoće li imati nuklearno oružje na svojem teritoriju", rekao je Zelenski, koji je potom riječ prepustio Plenkoviću.

"Moramo govoriti o stalnoj vojnoj pomoći Ukrajini"

"Mislim da su ovdje tri pitanja o održivosti. Prvo je pitanje entuzijazma prema ukrajinskom narodu, vojsci te vodstvu. Drugo je pitanje održivosti kontinuirana potpora Ukrajini, koja je sada politički snažnija nego u bilo kojem drugom slučaju desetljećima unatrag", rekao je Plenković.

"Očita je u financijskim i gospodarskim terminima i kao takva mora opstati kako bi Ukrajina mogla funkcionirati kao država. Moramo govoriti o stalnoj i postojanoj vojnoj pomoći demokratskog svijeta jer bez nje Ukrajina se neće moći održivo obraniti, kratkoročno, dugoročno i srednjoročno", izjavio je premijer Plenković.

Pročitajte više