Zelenski: Ništa neće oslabiti ukrajinsku hrabrost protiv Rusije

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u govoru objavljenom danas da ništa neće oslabiti ukrajinsku borbu protiv Rusije, dan nakon što je američki Kongres izglasao zakon o privremenom financiranju, u kojem se ne spominje Ukrajina. Ministar obrane Rustem Umerov odvojeno je rekao da je primio obećanja o daljnjoj vojnoj pomoći u telefonskom pozivu s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom.

"Ministar Austin me uvjerio", napisao je na X-u, "da će se američka podrška Ukrajini nastaviti i da će ukrajinski ratnici nastaviti imati snažnu podršku na ratištu". Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da Kijev radi sa svojim američkim partnerima na tome da nova odluka o proračunu uključi sredstva za Ukrajinu i da je američka podrška Ukrajini i dalje postojana.

"Borit ćemo se sve dok bude potrebno"

U snimljenom govoru za praznik Dana branitelja Zelenski se nije osvrnuo na izglasavanje u Kongresu, no ponovio je svoju odlučnost za borbu do pobjede. Rekao je da će se Ukrajina prestati odupirati i boriti na dan pobjede. "Kako joj se približavamo svaki dan, borit ćemo se sve dok bude potrebno."

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su republikanci obećali pomoć putem odvojenog glasanja i da američka podrška ne može biti prekinuta "pod bilo kojim uvjetima". Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također je u komentarima na Facebooku pokušao uvjeriti Ukrajince u tvrdnje o budućoj potpori SAD-a rekavši da prethodno odobrena sredstva nisu upitna.

"Podrška Ukrajini ostaje nepokolebljivo snažna u američkoj administraciji, u obje stranke kao i u domovima američkog Kongresa te, najvažnije, među američkim narodom", napisao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više