Zelenski o današnjim napadima: Zapadnim sustavima smo oborili većinu projektila

Ilustracija: EPA

BAREM 11 osoba je poginulo u nizu ruskih napada diljem Ukrajine, nakon što je Kijev dobio obećanje od SAD-a i Njemačke da će Ukrajina dobiti moderne borbene tenkove. Državna služba za hitne slučajeve također je rekla da je 11 osoba ozlijeđeno u bombardiranjima, u kojima je, prema ukrajinskoj vojsci, ispaljeno više od 50 projektila i dvadesetak dronova kamikaza.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je večeras reagirao na napade zatraživši od Zapada daljnju isporuku oružja. "Ovo zlo, ova ruska agresija može i treba biti zaustavljena samo odgovarajućim oružjem", kazao je u svom obraćanju. Ukrajinci su uspjeli oboriti većinu od 55 projektila koje je ispalila Rusija, a Zelenski je takvu efikasnost pripisao sustavima protuzračne obrane koje je donirao Zapad, prenosi CNN

 

"Naše jedinice iscrpljuju okupatora i uništavaju ga"

"Danas, zahvaljujući sustavima protuzračne obrane koji su isporučeni Ukrajini i profesionalizmu naših ratnika, uspjeli smo oboriti većinu ruskih projektila i Shaheda. Riječ je o najmanje stotinama spašenih života i desecima sačuvanih infrastrukturnih objekata", poručio je.

Ukrajinski čelnik se potom osvrnuo na situaciju u Donbasu, gdje se i dalje vode najžešće borbe. “Moramo poraziti teroriste na kopnu. Što god ruski okupatori planirali, naše pripreme moraju biti jače. Zahvalan sam svim našim jedinicama koje pokazuju otpor koji je potreban Ukrajini, iscrpljujući okupatora i uništavajući ga”, naglasio je.

"Što više Rusija gubi u ovoj bitci za Donbas, to će njen ukupni potencijal biti manji", nastavio je. Zelenski je istaknuo da je njegova vlada svjesna ruskih planova za buduće operacije u Ukrajini i uvjerava svoje sunarodnjake da već pripremaju odgovor na poteze koje će Rusi povući. 
 

Pročitajte više