Zelenski poručio Musku: Prvo dođi u Ukrajinu i onda nam reci kako da završimo rat

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski je poručio Elonu Musku da bi prvo trebao posjetiti Ukrajinu i vidjeti počinjenu štetu tijekom ruske agresije, prije nego što komentira situaciju. Istup ukrajinskog predsjednika dolazi nakon što je multimilijarder početkom listopada predložio mirovni plan za završetak rata u Ukrajini. 

Musk je u svom planu predložio ponavljanje referenduma u anektiranim regijama pod nadzorom UN-a, priznanje Krima kao formalnog dijela Rusije, osiguravanje vodoopskrbe Krima i ukrajinsku neutralnost. Takav prijedlog je izazvao bijes Ukrajinaca kojima je neprihvatljiva ideja da dio vlastitog teritorija prepuste Rusima, piše Sky News.

"Ako želite razumjeti što je Rusija ovdje učinila, dođite u Ukrajinu i vidjet ćete ovo vlastitim očima. Nakon toga ćete nam reći kako da završimo ovaj rat, tko je počeo i kada ga možemo završiti", oštro je Zelenski poručio Musku na summitu New York Timesa. Musk je prethodno zaprijetio da će povući financiranje internetske usluge Starlink u Ukrajini, koja omogućava komunikaciju na bojišnicu. 

Tvrdio je da Starlink gubi novac, ali je kasnije odustao od prijetnje i potvrdio da će ga nastaviti financirati. Zelenski je tijekom današnjeg summita rekao kako ne vjeruje da će Vladimir Putin upotrijebiti nuklearno oružje. Uvjeren je da bi zapadne demokracije trebale biti više zabrinute zbog ambicija ruskog čelnika da izvrši invaziju na susjedne demokracije ako uspije osvojiti Ukrajinu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više