Zelenski putuje u Japan

Foto: EPA

JAPANSKO ministarstvo vanjskih poslova jučer je priopćilo da će Zelenski virtualno sudjelovati na summitu G7, nakon što ga je ranije ove godine pozvao japanski premijer Fumio Kishida, no sada CNN objavljuje da će ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osobno otputovati u Japan i prisustvovati summitu.

Rat u Ukrajini je važna točka dnevnog reda trodnevnog summita te se očekuje da će čelnici dati snažnu izjavu o jedinstvu u potpori Ukrajini i otkriti nove mjere za protiv Rusije.

Posjet Zelenskog bit će njegov prvi posjet Aziji otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu, a dolazi u trenutku kada Kijev nastavlja tražiti vojnu potporu svojih zapadnih partnera prije dugo očekivane protuofenzive.

Očekivano putovanje Zelenskog u Aziju slijedi nakon europske turneje po četiri zemlje, gdje je pozdravio dodatna obećanja vojne potpore obrani Kijeva.

I Biden dolazi na summit

Čelnici G7 pokazat će na summitu G7, koji se ovoga tjedna održava u Japanu, a na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden, jedinstven stav prema Kini utemeljen na zajedničkim vrijednostima, priznajući, međutim, svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki dužnosnik. 

Biden će tijekom posjeta Japanu pokazati da Washington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indo-pacifičkoj regiji, rekao je dužnosnik Reutersu, želeći ostati anoniman. Nakon trodnevnog summita koji počinje u petak, Biden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju na sastanak skupine poznate kao Quad (Australije, Indije, Japana i SAD). 

"Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni" 

Na pitanje hoće li čelnici skupine sedam bogatih zemalja - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država - pokazati jedinstveno stajalište prema Kini, drugom najvećem gospodarstvu u svijetu i glavnom suparniku SAD-a za premoć u svijetu, dužnosnik je odgovorio: "Premda G7 djeluje na temelju konsenzusa, domaćini imaju veliku ulogu u određivanju agende, a Japanci su jako, jako zabrinuti za važna pitanja gospodarske sigurnosti, uključujući i u odnosima s Kinom." 

"Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni u pristupu utemeljenom na zajedničkim vrijednostima. Istodobno, svaka zemlja iz G7 sama će određivati svoje odnose s Kinom, ali svi stojimo iza načela koja će voditi sve naše odnose", rekao je. 

Dužnosnik je dodao da je SAD "jako optimističan" premda je to "jedno od složenijih pitanja" za G7 u Hirošimi.

Pročitajte više