Ukrajina se prisjeća Holodomora, Zelenski ga usporedio s ruskom invazijom

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je iznimno važnim sjećanje na Veliku glad koja je 1932. i 1933. godine ubila milijune Ukrajinaca, a počast kod spomenika odao je i švicarski predsjednik za posjeta Kijevu i obećao dugoročnu potporu Ukrajini. 

Ukrajina je danas obilježila sjećanje na žrtve Gladomora (Holodomor), što znači ubojstvo izgladnjivanjem, katastrofe počinjene u vrijeme Sovjetskog Saveza (SSSR) kojim je dominirala Rusija.

Zelenski: Nisu nas uspjeli istrijebiti

"Pokušali su nas istrijebiti, pokoriti i mučiti, no nisu uspjeli. Htjeli su skriti istinu od nas i zauvijek prešutjeti strašne zločine, no nisu uspjeli", rekao je Zelenski u govoru u kojem je podsjetio na razdoblje Velike gladi u vrijeme kada je na čelu SSSR-a bio sovjetski vođa Josif Staljin.

I danas se s najvećom tugom i poštovanjem prisjećamo milijuna naših ljudi", dodao je Zelenski, koji je povukao vezu između tadašnje masovne gladi stanovništva i aktualne ruske invazije na Ukrajinu, u sklopu koje se događaju redoviti napadi na infrastrukturu i žitarice koje se nastoje izvesti.

"Ovo je proces u kojem se totalitarna sovjetska politika i moderna ruska politika mogu izjednačiti. Jer zlo nije zaustavljeno i nije okajano. Mi ga danas pokušavamo zaustaviti, zaključio je Zelenski.

Švicarski predsjednik u posjetu Ukrajini, obećao je veću potporu zemlji 

Švicarski predsjednik Alain Berset je na sastanku sa Zelenskim u Kijevu obećao dugoročnu potporu Ukrajini. Ondje je sudjelovao u radu međunarodnog summita o sigurnosti hrane, objavila je švicarska vlada. Ukrajina je domaćin međunarodnog sastanka na vrhu koji treba promicati nastojanja da se nastavi izvoz žitarica unatoč ruskoj blokadi Crnog mora, njezinoj glavnoj izvoznoj ruti.

Pročitajte više