Zelenski stigao u Japan

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stigao je danas u japanski grad Hirošimu, gdje se održava summit skupine G7 najbogatijih demokracija u svijetu. kako bi se sastao "s partnerima i prijateljima Ukrajine" te prikupio podršku za obranu svoje zemlje od ruske invazije. 

Summit skupine G7 u Hirošimi održava se u vrijeme kada se njezine članice suočavaju s ogromnim pritiskom zbog ruske invazije na Ukrajinu i napetosti s Kinom, osobito što se tiče Tajvana. 

"Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine" 

Zelenski, odjeven u karakterističnu maslinastozelenu odjeću, izašao je iz zrakoplova francuske vlade i brzo ušao u automobil, prema snimkama koje su emitirale japanske televizije. "Japan. G7. Važni sastanci s partnerima i prijateljima Ukrajine", napisao je nedugo zatim na društvenoj mreži Twitter. 

Ukrajinski predsjednik je u Hirošimu stigao nakon što su članice G7 upozorile da će se države koje pokušavaju koristiti trgovinu kao oružje suočiti s "posljedicama", poslavši time snažan signal Kini zbog prakse koju Washington dulje naziva gospodarskim zlostavljanjem. 

"Moramo koristiti sva sredstva kako bismo nesvrstane države pridobili za obranu Ukrajine" 

Francuski i europski dužnosnici su rekli da je ključno što je Zelenski osobno došao najprije na sastanak Arapske lige, a sada skupine G7, kojem prisustvuju zemlje globalnog juga, kako bi predstavio stav Ukrajine kao žrtve ruskog napada i vlastiti stav o budućem mirovnom rješenju. 

"Moramo koristiti sva sredstva kako bismo nesvrstane države pridobili za obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je francuski predsjednički dužnosnik novinarima. 

Zelenski će se bilateralno sastati s vođama zemalja članica G7, kao i s vođama Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. Ukrajinski predsjednik će u nedjelju održati sesiju sa skupinom G7 prije šire sesije sa zemljama globalnog juga. 

"Pozivamo Kinu da primora Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju"

Prisutnost ukrajinskog predsjednika na skupu u Hirošimi, prvom gradu meti nuklearnog napada, simboličan je pokazatelj zabrinutosti zapada oko ruskih prijetnji napadima atomskim naoružanjem. 

Čelnici država G7 – SAD-a, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade – raspravljaju o izazovima nastalima ruskom invazijom na Ukrajinu te o Kini, posebice oko ekonomske sigurnosti i Tajvana.

Zabrinuti oko važne uloge koju Kina danas ima u opskrbnim lancima, od poluvodiča do kritičnih sirovina, G7 je izdao priopćenje kojim se navodi zajednička strategija budućeg odnosa prema drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji. 

"Pozivamo Kinu da primora Rusiju da zaustavi svoju vojnu agresiju i odmah, potpuno i bezuvjetno povuče svoje trupe iz Ukrajine", stoji u izjavi. Sedmero čelnika upozorilo je da će se države koje se pokušaju koristiti trgovinom kao oružjem suočiti s "posljedicama", time šaljući snažan signal Pekingu protiv prakse koju Washington smatra ekonomskim zlostavljanjem, piše agencija Reuters.

"Ne rasparujemo se niti okrećemo prema unutra. Istovremeno shvaćamo da ekonomska otpornost zahtijeva smanjenje rizika i diverzifikaciju", priopćili su. "Rastuća Kina koja igra po međunarodnim pravilima bila bi u svjetskom interesu."

Susret s prijateljima

Zelenski bi se kasnije tijekom subote trebao pojedinačno sastati s čelnicima G7. Već se sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i britanskim premijerom Rishijem Sunakom. 

Francuski i drugi europski dužnosnici naglašavali su da je ključno da Zelenskij osobno dođe na sastanak Arapske lige te na susret G7 na kojem također sudjeluju države takozvanog globalnog juga, termina za dio zemalja u razvoju, uključujući Indiju. Zelenskij pritom može iznijeti svoje viđenje Ukrajine kao žrtve napada Rusije te budućeg mirovnog rješenja, rekli su dužnosnici.

"Moramo upotrijebiti sva sredstva kako bismo vezali nesvrstane države uz cilj obrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je novinarima dužnosnik ureda francuskog predsjednika. Zelenski će se sastati i s čelnicima Indije i Brazila, dviju zemalja koje se nisu distancirale od Moskve. One s Rusijom, Kinom i Južnoafričkom Republikom čine organizaciju BRICS.

Pročitajte više