Zelenski predstavio dva uvjeta za potpuni mir

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski je, govoreći u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku, naveo dva uvjeta koja moraju biti ispunjena za potpuni prekid neprijateljstava u Ukrajini. Ukrajinski čelnik je zapravo podsjetio na ukrajinsku mirovnu formulu predloženu prošle godine kao temelj za pravedan kraj sveobuhvatnog rata Rusije protiv Ukrajine. 

Riječ je o dva uvjeta čije ispunjenje garantira oslobađanje ukrajinskog teritorija od okupatora, prenosi Ukrajinska pravda. Prvi je potpuno povlačenje svih ruskih snaga i plaćenika sa suverenog teritorija Ukrajine u granicama iz 1991. godine, uključujući Crnomorsku flotu Rusije. 

Predložio i reformu organizacije

Drugi je potpuno vraćanje Ukrajini efektivne kontrole nad cijelom državnom granicom i isključivim gospodarskim pojasom u Crnom i Azovskom moru te Kerčkom tjesnacu. "Zapravo, samo ispunjenje ove dvije točke rezultirat će poštenim, pouzdanim i potpunim prekidom neprijateljstava", najavio je. 

U svom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a Zelenski je također iznio prijedloge za reformu organizacije, prvenstveno kako bi se spriječile situacije u kojima stalne članice Vijeća sigurnosti mogu blokirati bilo kakve odluke. Inače, Zelenski je u svom jučerašnjem govoru pred Općom skupštinom UN-a pozvao na nuklearno razoružanje Rusije.

Pročitajte više