Zelenski tražio od predsjednika donjeg doma Kongresa da se izglasa pomoć za Ukrajinu

Foto: EPA

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je predsjedniku Predstavničkog doma američkog Kongresa tijekom telefonskog poziva kako je od vitalnog značaja da Kongres brzo usvoji novi paket vojne pomoći za Kijev, prenosi Reuters.

Predsjednik Mike Johnson (Republikanci) mjesecima sa svojom strankom odgađa nacrt zakona kojim bi se Ukrajini osigurala vojna i financijska pomoć u iznosu od 60 milijardi dolara.

Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"

"Odluka američkog Kongresa za pomoć Ukrajini je od vitalne važnosti. Priznajemo kako u Zastupničkom domu postoje različita stajališta o tome kako postupiti, ali ključno je zadržati pitanje pomoći Ukrajini kao važno pitanje”, napisao je Zelenski na X-u.

Ukrajinske trupe su u sve nezavidnijoj situaciji na bojnom polju, suočene s nedostatkom streljiva i oružja. Pomoć SAD-a je još uvijek na čekanju, a Europska unija nije na vrijeme isporučila streljivo koje je ranije obećala.

Zelenski je rekao da je Johnsona izvijestio o situaciji na ratištu te je govorio o "dramatičnom porastu ruskih zračnih napada", koje je nazvao "terorom".

Moskva je svoje nedavne napade opisala dijelom "osvetničkih" napada za ukrajinske napade na ruske regije. Rusija je povećala upotrebu balističkih projektila koje je teže zaustaviti. Poriču da su im mete bile civilne, no mnogi su nedužni ubijeni u tim napadima.

Pročitajte više