Zelenski: Zatražit ću od parlamenta da smijeni ministra obrane

Foto: Oleksij Reznikov

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je večeras da će ovog tjedna od parlamenta zatražiti smjenu ministra obrane Oleksija Reznikova i da njegovu dužnost preuzme Rustem Umerov, šef glavnog ukrajinskog fonda za privatizaciju. Objava o smjeni koju je najavio Zelenski u svome noćnom video obraćanju naciji mogla bi potresti ukrajinski obrambeni establišment, najozbiljnije od početka ruske invazije.

"Odlučio sam smijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata. Smatram da ministarstvo treba nove pristupe i druge oblike interakcije s vojskom i društvom u cjelini", kazao je Zelenski, a prenosi Sky News. Smjenu ministra obrane mora odobriti parlament, a očekuje se da će većina zastupnika Verhovne Rade podržati ovu promjenu. 

Optužbe za korupciju

Reznikov, koji je imenovan ministrom obrane u studenom 2021. godine, pomogao je osigurati milijarde dolara zapadne vojne pomoći u ratne svrhe, no njegovo ministarstvo pratile su optužbe o korupciji, koje je on opisao kao klevete.

Prema istrazi novina Đerkalo Tižnia objavljenoj u kolovozu, ministarstvo obrane je u rujnu 2022. potpisalo ugovor s turskom tvrtkom o kupnji 33 milijuna dolara vrijedne zimske odjeće za vojsku, za koju se kasnije ispostavilo da je ljetna. Istraga je pronašla dokaze o neovlaštenom mijenjanju cijena, pri čemu su neke jakne vrijedne oko 29 dolara u nekim dokumentima navedene po cijeni od čak 86 dolara. 

Umerov, 41-godišnji bivši odvjetnik i krimski Tatar, vodio je ukrajinski Fond za državnu imovinu od rujna 2022. godine te je odigrao osjetljivu ulogu u ratnim pregovorima koji se primjerice tiču Crnomorskog sporazuma o žitaricama.

Pročitajte više