Zelenskij: Afrika je talac ruske invazije na Ukrajinu

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je Afriku taocem ruskog rata tijekom obraćanja Afričkoj uniji (AU). Ruska invazija i njezina blokada ukrajinskog izvoza žitarica izazvale su nestašicu žitarica i gnojiva i dovele milijune ljudi u opasnost od gladi.

Predsjednik komisije AU rekao je da postoji "hitna potreba za dijalogom" kako bi se obnovila globalna stabilnost. Zapadne zemlje pozvale su Rusiju da oslobodi ogromne ukrajinske zalihe žitarica. Blokada je dovela do porasta cijena hrane.

"Afrika je zapravo talac onih koji su pokrenuli rat protiv naše države", rekao je Zelenskij u svom govoru. Rekao je da je njegova vlada uključena u "složene pregovore" za deblokiranje rezervi žitarica zarobljenih u ukrajinskim crnomorskim lukama.

"Ovaj rat može izgledati vrlo dalek vama i vašim zemljama", rekao je pa dodao: "Ali cijene hrane, koje katastrofalno rastu, već su donijele rat u domove milijuna afričkih obitelji." Govor Zelenskog pred Afričkom unijom održao se gotovo 10 tjedana nakon što je on prvi put zatražio da se obrati toj kontinentalnoj organizaciji.

Po BBC-a, na virtualnu sjednicu bilo je pozvano 55 čelnika država, no prisustvovalo je tek četvero. Ostale su zemlje predstavljali niže rangirani političari. Afričke zemlje podijeljenog su mišljenja oko ruskog rata u Ukrajini. U ožujku, 17 afričkih zemalja bilo je suzdržano prilikom glasanja u UN-u o osudi ruske invazije.

Pročitajte više