Zelenskij je uspio: Renault prekida proizvodnju u Rusiji

Foto: EPA

FRANCUSKI proizvođač automobila Renault objavio je da obustavlja proizvodnju u Rusiji zbog njezinog napada na Ukrajinu, dodavši i da razmatra opcije za udio u ruskom proizvođaču automobila Avtovazu.

Renault je najviše ovisan o ruskom tržištu među zapadnim proizvođačima automobila, a bio je izložen snažnom pritisku zbog kontinuiranog poslovanja u Rusiji i nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zelenskij nedavno optužio Renault, Ukrajina pozvala na bojkot njihovih auta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij optužio je svojedobno francusku kompaniju da financira rat, izjavivši da mora, zajedno s drugim francuskim kompanijama, prestati "financirati ubijanje žena i djece".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je na globalni bojkot Renaulta. Kompanija je u priopćenju u srijedu podsjetila da "već primjenjuje mjere koje su bile nužne kako bi ispoštovala sankcije Rusiji".

Snizili prognozu operativne marže

U srijedu su obustavili i proizvodnju u tvornici u Moskvi i dodali da razmatraju opcije za udio u Avtovazu, "uzimajući u obzir aktualno okruženje i istodobno pokazujući odgovornost prema svojih 45 tisuća radnika u Rusiji".

Vrijednost imovine na koju će utjecati obustava proizvodnje u moskovskoj tvornici planiraju objaviti u poslovnim rezultatima u prvoj polovini godine. U prošloj godini iznosila je 2.2 milijarde eura, naveli su.

Grupa je u srijedu snizila prognozu operativne marže u ovoj godini s četiri na tri posto.

Francuska država vlasnik je 15.01 posto udjela u Renaultu, a do sada je u više navrata isticala da kompanije same odlučuju o budućnosti poslovanja u Rusiji, pod uvjetom da poštuju sankcije.

Pročitajte više