Zelenskij: Protjerivanje Rusa sa Zmijskog otoka je strateška pobjeda

Foto: EPA/Maxar Technologies

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je danas da "protjerivanje" Rusa sa Zmijskog otoka, strateške crnomorske ispostave, predstavlja stratešku pobjedu koja značajno ograničava djelovanje okupatora.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je jučer da se odlučilo povući sa Zmijskog otoka u "znak dobre volje" te da taj potez pokazuje da Rusija ne ometa napore Ujedinjenih naroda da organiziraju humanitarni koridor za izvoz pšenice iz Ukrajine.

 

"To još ne jamči sigurnost"

Ukrajina je pak objavila da je otjerala ruske snage s otoka topničkim i raketnim napadima, a predsjednik Zelenskij pozdravio je stratešku pobjedu.

"To još ne jamči sigurnost i ne jamči da se neprijatelj neće vratiti. Ali to značajno ograničava djelovanje okupatora. Korak po korak, potisnut ćemo ih s našeg mora, naše zemlje i našeg neba", poručio je Zelenskij u noćnom videoobraćanju.

S druge strane, ukrajinske snage očajnički drže grad Lisičansk u regiji Luhansk, izložene nadmoćnoj ruskoj vatrenoj moći.

Grad je rusko topništvo granatiralo iz različitih smjerova, a ruska vojska mu se približavala s nekoliko strana, izjavio je regionalni guverner Luhanska Serhij Hajdaj ukrajinskoj televiziji.

"Dovukli su sve svoje rezerve"

"Nadmoć u vatrenoj moći okupatora još uvijek je vrlo vidljiva. Jednostavno su za udar na nas dovukli sve svoje rezerve", rekao je Zelenskij.

Ruske snage pokušavaju okružiti Lisičansk otkako su okupirale Severodonjeck na drugoj strani rijeke Siverskij Donec, piše Reuters.

Pročitajte više

 

Pročitajte više