Želimo biti pičkice!

Foto: Index/OSRH/M.Sesar

 
U SVIM spikama oko vojnog roka neki faktori mukom zamukoše – primjerice pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, BaBe i slične udruge. Ako smo za jednakost u pravima, obavezama i plaćama, zar ne bi onda i služenje i nesluženje vojske trebalo biti isto za žene i muškarce?

Da se razumijemo, ne pišem ovo zato što mislim da bi i žene trebale služiti vojsku i sudjelovati u toj budalaštini, već upravo suprotno.

Protiv sam svakog državnog maltretiranja ikoga, i nadam se da će od čitave ove političko korupcijske svinjarije od služenja državi ostati samo trabunjanje po novinama, ali već i na sam prijedlog te udruge i tijela trebaju reagirati. Ako je protiv pameti da traže jednako služenje i za žene, neka se očituju tražeći jednako NEsluženje i za muškarce! Zašto bi neki spol imao veća prava izbjeći vojsku?

Zašto se uvijek muška prava uzimaju kao benchmark, zašto ne i ženska? Ako žene mogu neslužiti, želimo ista prava i za muške.

Što je ime udruge sveobuhvatnije, to su interesi uži


Ali ne.... nijedna udruga kod nas ne služi pravdi i dosljednosti, samo parcijalnoj borbi za uski interes jedne skupine. Što se tijelo ili udruga zovu sveobuhvatnijim imenom, to je veća vjerojatnost da će biti usko parcijalni. Ured za ravnopravnost spolova u praksi služi borbi za ravnopravnost samo jednog spola, i to samo kad im ta ravnopravnost paše i znači povećanje prava.

Vrijeme je da se to promjeni. Evo prilike da se dokažu borbom za prava muškaraca da izbjegnu jednu glupu obavezu. Ako žene imaju pravo tražiti ravnopravnost kad im to paše – imaju i muškarci. U naprednim zemljama i očevi mogu na porodiljni, ako se tako dogovore s majkom djeteta, zašto onda ne bi isto mogli i stajat doma kad krene regrutacija?

Ukratko – želimo legitimno pravo da budemo nevojničke pičkice!

Inače, budući da je ovaj tekst nekako prekratak za kolumnu, a kad vidim kakve kolumnetine piše Vojki zasramim se.... da dodam još nešto.

Uvjeren sam da je cijela galama oko vojnog roka najviše motivirana pokušajem da se određenim firmama i prijateljima stranke i osoba na vlasti namjeste unosni poslovi od šivanja uniformi, preko nabave kreveta, obnove zapuštenih vojarni, prehrane za ročnike, i tome slično. Kanaliziranje javnog novca u privatni džep, dok se pred narodom maše zastavama i "nacionalnim interesima". Stara HDZ-ovska priča.

Ideja je da se stvori čitav jedan paralelni sustav sigurnih poslova s državom za odabrane, a samo služenje i obuka su dimna zavjesa za javnost. Klasičan HDZ-ov recept, ali nije da je SDP dok je bio na vlasti bio išta bolji. Vrlo slične sheme gurao je Linić u ministarstvu financija, pod maskom borbe za "medicinske sestre i vatrogasce" a zapravo za korist svojih frendova kao Šegon. Još je gori bio Mrsić, i njegov paralelni svemir sazdan oko budalaštine zvane zaštita na radu.

SDP i HDZ - braća po idejama


Donesu se zakoni, uredbe, propisi, hrpa birokracije, i na njih se nakači planetarni sustav orbitirajućih firmi i firmica, certifikatora i obučavatelja, za pitanja, u ovom slučaju, zaštite na radu, kojima firme trebaju plaćati reket da bi bile čiste pred inspekcijom.

S vojnim rokom uopće nisu bitni ni regruti, ni obuka, već stvaranje jednog takvog sustava koji orbitira oko politike i ministarstva i ubire lovu. SDP i HDZ – braća po idejama. Jedni bace dimnu zavjesu borbe za "radnička prava" a drugi "zaštite nacionalnih interesa" i Kolindinog fetiša na puškice.

Ali, na kraju da podsjetim na glavnu poantu teksta – ponekad se i muškarci imaju pravo boriti da im prava budu jednaka ženskima. Želimo biti pičkice!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više