Željko Sabo: Ako će se gledati po mom slučaju, Tušek ide u zatvor

Screenshot: RTL

BIVŠI vukovarski gradonačelnik i šef gradskog SDP-a Željko Sabo gostovao je u RTL Direktu.

Sabo je najprije izabran za člana predsjedništva SDP-a, a večeras ga je mimo volje vodstva stranke njegova stranačka organizacija u Vukovaru izabrala da bude kandidat SDP-a na predstojećim izborima za gradonačelnika.

Očekuje li Sabo će vrh stranke potvrditi njegovu kandidaturu?

Ne želi nemir, nego stabilnost

"Danas smo simbolično imali sjednicu Gradskog odbora gdje je jednoglasno podržana moja kandidatura za gradonačelnika Vukovara", rekao je i dodao kako su napravili i anketu među svim članovima gradske organizacije u kojoj je 91 posto članova dalo potporu njegovoj kandidaturi, a dobio je potporu i županijske organizacije.

"Sutra od Predsjedništva očekujem da shodno statutu SDP-a Hrvatske dozvoli da gradska organizacija ima samostalno i autonomno pravo izabrati kandidata koji njima odgovara i koji će biti nada SDP-a za Vukovar da poluči kvalitetan rezultat", kazao je Sabo. Želi da Vukovar više ne bude grad nemira, nego stabilnosti kako bi se vratili poduzetnici i zadržali stanovništvo u gradu.

Na pitanje što ako Predsjedništvo SDP-a raspusti gradsku organizaciju, Sabo je odgovorio da onda još imaju mogućnost žaliti se na te odluke Statutarnoj komisiji i Glavnom odboru te da će to i učiniti.

"Nadam se da ono što je netko rekao, da samo mudri ljudi mijenjaju mišljenja i svoje stavove, da će to prevladati i razum i da će se prihvatiti ovi argumenti koje sam rekao večeras", rekao je.

"Uvijek sam govorio da sam nevino osuđen"

Odgovorio je i kako tumači činjenicu da članstvu vukovarskog SDP-a ne smeta što je bio u zatvoru i što se još uvijek jedan proces vodi protiv njega.

"Nisam htio govoriti o prošlosti, 28. prosinca prošle godine ja sam dobio totalnu rehabilitaciju i o tome ću pričati još u ovoj emisiji. Ali ćete od ponedjeljka svi mediji dobiti na pismeno odluku o brisanju tog kaznenog djela. I to se više po zakonu ne smije spominjati. U principu sam uvijek govorio da sam nevino osuđen. I ako je hrvatski sud rekao što je rekao, ja sam svoje završio", naglasio je.

O slučaju Tušek

Na pitanje Zorana Šprajca da analizira sličnosti i razlike svog slučaja sa slučajem zagorskog HDZ-ovca Žarka Tušeka, Sabo je kazao da je "netko otvorio Pandorinu kutiju u presedanu presedana".

"Kada se događao Željko Sabo koji je bio kandidat za gradonačelnika, to je Nacional objasnio u članku, trebalo je likvidirati Željka Sabu. Dobro, nisu me ubili, ali su me tako smijenili i završili tu akciju koju su htjeli, da dođu HDZ i Penava na vlast.

Ustavno pravo je da vas nitko ne smije snimati. To je pitanje i ocjena jednog čovjeka, kada će netko procijeniti da je javno mnijenje prihvaćeno. Prvi put je Vrhovni sud prihvatio tajnu snimku kao dokaz u mom slučaju. Najkvalitetnije rješenje bi bilo kada bi netko vratio moj slučaj na početak, obnovio to suđenje, proglasio me nevinim i onda spriječio sve daljnje pokušaje koji će se događati. Ako će se gledati po mom slučaju, gospodin Tušek ide u zatvor", zaključio je.

Pročitajte više